Bortom portalen

bortom-portalenFörfattare: Oskar Källner mfl.

Beskrivning: ”Tondöda zombier, dunkla speglar, dränkta världar och en ondska bortom tid och rum. Fantastikportalen presenterar stolt elva noveller från några av Sveriges vassaste fantastikförfattare.”

Omdöme:Jag är dåligt inläst på svenska författare, det måste jag erkänna. Jag borde ha bättre koll på den inhemska scenen och inte bara på amerikaner. Antologin ”Bortom portalen” är därför en rätt bra introduktion för mig till ett antal svenska författare, och ta mig tusan om inte ett par av dem klättrade ett antal steg på listan efteråt.

Jag måste exempelvis hylla Marcus Olaussons ”Sjung, kära syster”. Den novellen är förbannat kreativ i sitt världsbygge att jag blir ruskigt imponerad. Jag vill ha mer!

Lupina Ojala har jag faktiskt läst innan, men det här är första gången jag läser nåt av henne i den här formen. Den steampunkiga novellen ”En hemlighet i öknen dold” träffar helt rätt i ton och språk och jag ser gärna en längre serie – jag älskade konceptet!

Ida Tellerstedts novell ”Väskan” är egentligen lite utanför min comfort zone, men slutet! OJOJ, slutet!

Och sist men inte minst, ”Jormungand” av Oskar Källner som är lika delar Lovecraft och Kafka, den kombinationen är ju jätterolig.

Därmed inte sagt att de andra novellerna är dåliga. Faktum är att alla är rätt bra, men det var ovanstående som stod ut mest för mig. Som helhet är ”Bortom portalen” alltså en bra nutidsorientering och underhållande läsning. Alla gillar väl närodlat?

Tack till Fafner förlag för recensionsexemplaret!

Boken finns på Adlibris, CDON, Bokus eller så går ni och vrålar på de vanliga ställena där de langar böcker.

En reaktion på ”Bortom portalen

  1. En härlig novellsamling även om jag som helhet uppskattade Munins skärvor mer. Och där kommer snart en fortsättning ( eller fortsättning kanske det inte heter med novellsamlingar, men en till antologi av Källner ). 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s