”Du som läser så mycket, ska du inte skriva en bok?”

Eller hur, alla vi som läser mer än Aftonbladet i smartphonen har väl fått den där frågan.

Jag är egentligen inte sugen på att skriva en bok. Inte alls. Det känns så himla jobbigt. Man ska skriva utkast och kleta upp post-it-lappar och ställa skumma frågor om hur man smälter människor på bästa sätt i olika författarforum på Facebook (seriöst, ni skulle se vissa frågor. Visste man inte bättre skulle man tro att det är forum för seriemördare. Dexter ain’t got shit on blivande krim-författare). Researcha sig gammal och grå. Låter urtråkigt.

Och jag skulle nog inte heller ge mig in på nåt övernaturligt eller fantasyaktigt heller. Inte för att jag inte gillar att läsa sånt, men snarare för att jag inte känner att jag vill lägga så himla mycket tid på att fundera ut nåt enormt världsbygge eller komplicerat magisystem eller namn på småfolk med eller utan spetsiga öron och håriga tassar i storlek 47.

Men om man nu leker med tanken ändå? Om jag nu skulle skriva en bok skulle jag nog hellre gräva där jag står. Eller stod. Whatever.

Så:

 • Nutid.
 • Ungdomsbok
 • Kille i huvudrollen.
 • Ganska allvarlig, men också mycket humor. För sån är jag. Jag vill inte gå full Gunnar Ardelius eller Per Hagman.
 • Jag vill inte heller gräva ner mig alltför mycket i misär och socialrealism. Jag vet liksom inte ett skit om sånt och jag tycker att man måste ha nån form av trovärdighet.

Jag gillar liksom tanken på mer John Green-liknande böcker av svenska författare. Det finns ett par författare som gör det här på svenska, och gör det ganska bra, men det finns alltid plats för fler bredvid Christina Lindström och Mattias Edvardsson. Tipsa mig förresten gärna, för här känner jag faktiskt att jag har ett litet kunskapsglapp.

Jag vet att en del av er som läser det här skriver själva – vad skriver ni och kanske änni viktigare, varför just i den genren?

 

16 reaktioner på ””Du som läser så mycket, ska du inte skriva en bok?”

 1. Hahaha, forum för seriemördare. Ja många gånger sätter man kaffet i halsen när man läser funderingarna där. Roligast var en som hittade en kom ihåg lapp där det stod typ ”Mjölk, bröd, gurka, alla dör i fruktansvärt blodbad”… 🙂

  Gilla

 2. Okej, meningen ”Dexter ain’t got shit on blivande krim-författare” fick mig att skratta rakt ut. Tur att jag är ensam hemma. 😉 Känner dock igen det där med att göra research. Det uppstår väl så snart man skriver något utanför sin egen comfort zone.
  Jag skriver (dvs, när jag har tid) på en ungdomsserie. Nutid, en kille resp tjej i huvudrollerna, ganska allvarligt men med galghumor, handlar mycket om hur det är att växa upp och hur relationer förändras när man mister någon osv. En del att göra research på, men också väldigt mycket på känsla. Den utspelar sig till och med i min hemstad, just för att göra saken lite lättare. 🙂

  Gilla

   1. Just humor, ja. Fattar inte varför man inte kan vara liiite mer engelsk/amerikansk i just den aspekten.
    Ska försöka skriva! 🙂

    Gilla

 3. Känner i princip väldigt mycket samma – orka hitta på komplicerade magister och hur ett mord planeras har jag ju noll aning om. Men ungdomsbok skulle jag gärna skriva (eller 9-12) för då är det ju, som du säger, lätt att skriva om det man upplevt själv 🙂

  Och ja. Humor är SÅ underskattat. Läste nyss ut Jack och flinade typ hela tiden – böcker med bra humor är helt enkelt superbra böcker. Fred och George gör ju också Harry Potter till lite bättre böcker.

  Gillad av 1 person

 4. Glöm inte att låta ett främmande föremål föra handlingen framåt. (Jag rekommenderar exempelvis en väska.)

  Gilla

 5. haha alle sier det til meg.. at du ender nok opp som forfatter.. også tenker jeg why… Jeg har jo aldri skrivd noe som helst.. Bare fordi jeg leser betyr det jo ikke at jeg kan skrive xD

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s