”Stay gold, Ponyboy”.

Jag tycker ändå att jag har rätt bra koll på film, har pluggat filmvetenskap och filmhistoria och allt. Därför kan man ju undra hur Francis Ford Coppolas ”The Outsiders” från 1983 passerat helt under radarn. Jag gillar ju karln, han har för guds skull regisserat Gudfadern-filmerna. Frågan är också hur mycket jag hade älskat filmen om jag sett den i högstadiet eller gymnasiet.

Boken som filmen är baserad på är ju en av de första, om inte den allra första, som har ett så starkt fokus på tonåringar och kom ut redan 1967. Filmen är som sagt från 1983 och JÄRNSPIKAR vad den skriker Rainbow Rowell eller David Levithan. Klart att de sett filmen. Ni fattar när ni ser den.

Och visst ekar berättelsen om Ponyboy och Sodapop (jo de heter så!) av både ”Ung rebell” och ”West Side Story” men den är också en av de finaste skildringar av vänskap mellan bröder och killkompisar jag nånsin råkat på. Klassaspekten finns där och är väldigt tydlig, men det stora är skildringen av vänskapen.

Rollbesättningen är också helt sjuk. Speciellt om man som jag växte upp på 1980-talet. Vi snackar Tom Cruise. Patrick Swayze. Emilio Estevez. Rob Lowe i hans första roll. Ralph Macchio (jag har sett första Karate Kid tvåsiffrigt antal gånger.) Matt Dillon. Diane Lane. Till och med mannen som gett rosslandet ett ansikte, Tom Waits, är med på ett hörn.

Den stora guldstjärnan går dock till C. Thomas Howell som spelar huvudrollen Ponyboy. Det finns en scen när han reciterar Robert Frosts ”Nothing Gold can stay” som bränner sig fast på näthinnan.

Ni som läser den här bloggen – klart ni ska se den här.

outsiders

2 reaktioner på ””Stay gold, Ponyboy”.

    1. Jättebra tillägg! Speciellt som det är så få bra YA-böcker som handlar om den gruppen (och killar i huvudrollen i allmänhet) om det inte handlar om sport.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s