Mannen som sköt Lucky Luke

mannen-som-skot-lucky-lukeFörfattare: Matthieu Bonhomme

Beskrivning: ”Lucky Luke söker skydd från stormen i den lilla guldgrävarstaden Froggy Town. Allt han önskar sig innan han rider vidare är en bit mat, en säng för natten samt att fylla på sitt tobaksförråd. Men snart blir Lucky indragen i ett drama kring en stulen kista med guld. På uppdrag av stadens affärsmän åtar han sig att tillsammans med revolvermannen Doc Wednesday försöka hitta både den mystiske indianen som rånade diligensen en vecka tidigare och det bortrövade guldet. Men starka krafter i Froggy Town är beredda att gå hur långt som helst för att hindra sanningen att komma i dager.”

Omdöme: Jag tror att många av oss lite äldre har ett ganska nära förhållande till Lucky Luke. Vi har plöjt mängder om seriealbum om cowboyen som drar snabbare än sin egen skugga i äventyr tillsammans med Jolly Jumper, den urkorkade hunden Ratata och den eviga jakten på bröderna Dalton.

Eftersom serien firar 70-årsjubileum i år (sug på den!) så kommer alltså den här omtolkningen av Lucky Luke som en hyllning till en riktig europeisk serieklassiker.

Och det här är bra. Annorlunda och bra.

Det här är nämligen en Lucky Luke som korsats med TV-serien Deadwood och därför (något) mer realistisk och med en lite deppigare och mer hårdkokt ton. Western-thriller i gul skjorta liksom. Teckningsstilen är annorlunda, men ändå tydligt Lucky Luke vilket är helt korrekt i sammanhangt. Skittufft. Det visar sig dessutom att Lucky Luke kanske inte är riktigt så sorglös som man tror och att ”I’m a poor lonesome cowboy, a long long way from home” kanske är mer sant än vad man tänkt tidigare.

Jag blev i alla fall väldigt glad av att läsa den här och få göra ett återbesök hos Lucky Luke. Jag tyckte väldigt mycket om serien och hela konceptet. Tydligen finns det ett par Spirou-album i samma stil. Gissa vem som är sugen på dem?

Finns på Adlibris, CDON, Bokus och kanske hos den lokala handlaren och biblioteket.

En reaktion på ”Mannen som sköt Lucky Luke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s