Vilse

vilseFörfattare: Karina Berg Johansson

Beskrivning: ”De ska inte vara här. Varje minut de stannar är en för mycket. Där nedanför glöder deras eld i den grå skymningen. Inkräktar. Stör. Hotar. De borde ge sig av nu. Han borde inte behöva tvinga dem.

Det är sensommar och i de jämtländska fjällen ger sig en grupp på trettio ungdomar ut på en kanotfärd. Till en början hänger alla ihop, men så hamnar ett par kanoter på efterkälken. Närälven delar på sig paddlar sex personer inte mot det väntande lägret och tryggheten, istället väljer de fåran som leder rakt ut i ingenstans.”

Omdöme: Ibland är det väldigt trevligt att läsa nåt som handlar om nåt spännande i nutid. Nåt som utspelar sig här och nu (nåja, Jämtland) och inte innehåller draker eller laserkanoner. Det finns inte jättemånga svenska thrillers bland ungdomsböckerna som fungerar på det här sättet och själva konceptet med kanotpaddling och konfirmandläger lite längre upp i Sverige fungerar jättebra och är lätt att relatera till för de allra flesta i den avsedda målgruppen. Och omslaget, visst är blir man nyfiken? Gillar verkligen typografin och den röda himlen – det är ju uppenbart att det här kommer att gå *höhö* åt skogen!

Författaren låter berättelsen byta perspektiv mellan fyra av de sex personerna i gruppen som alltså hamnar i ett sorts ”Sista färden” möter ”Järngänget”-liknande händelseförlopp. Där i ligger både en del av de goda och de dåliga sidorna med boken. Att byta mellan karaktärer skapar en naturlig framåtrörelse i berättandet och kopplar man dessutom ihop det med korta kapitel så gör det att läsaren gärna läser lite till av bara farten. Det lyckas författaren väldigt bra med.

Risken blir bara att berättandet stundtals blir ganska splittrat och i just det här fallet kan jag känna att det kanske blev lite för många karaktärer som skulle samsas om utrymmet. Sådant leder ofta till att läsaren inte får någon djupare relation till någon av karaktärerna och därmed betydligt mindre känslomässig kontakt. Förutom de här fyra så ska även den namnlöse skogstoken också vara med och då blir det lite för många trådar. Jag hade gärna sett att ett par av karaktärerna pekats ut mer som huvudpersoner.

Jag skulle nog också sett att ungdomarna kanske varit några år äldre – så som de agerar och uppför sig så känns de mer som 17-18 än 14-15, och det är faktiskt rätt stor skillnad. Klassresa innan studenten snarare än konfirmandläger hade nog passat bättre, inte minst på grund av den rätt detaljerade sexscenen… Dock kan jag gilla den snudd på klassiska ”den-som-har-sex-blir-mördad-post-coitus”-grejen. Det känns riktigt old-schoolskräckfilm à la tidigt 1980-tal. Hyllning? Kliché? Välj själv.

Jag vill inte heller spoila slutet, men det kommer väldigt hastigt och tvärt, en 10-15 sidor till hade absolut inte skadat, både under själva finalen men även efterspelet.

Så för att sammanfatta – vissa saker är bra, vissa hade kunnat slipats mer på. Jag hoppas dock på fler thrillers i ungdomsbokskategorin, inte bara från Karina Berg Johansson!

Finns på Adlibris, Bokus, CDON och de andra ställena.

En reaktion på ”Vilse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s