Svart vatten

Omslagsbild-Camilla-Jönsson-Författare: Camilla Jönsson

Beskrivning: ”Hon såg något i ena hörnet av bilrutan, en svag suddig kontur, som imma. Det var en hand. En fuktig hand som trycktes mot glaset. Bara det att det inte stod någon på andra sidan.Ingen jämnårig skulle bli avundsjuk på Agnes sommarlov. Hon badar inte, för hon är rädd för vatten. Hon är ensam mest hela tiden, för hennes bästis är i Grekland och svarar inte ens på sms. Sedan träffar hon Noel. Precis som Agnes gillar han egentligen inte ens sommargrejer som att bada och vara utomhus. Men han blir ändå nyfiken när Agnes berättar om den gamla stengången som döljer sig under ytan i Vallerbosjön och tillsammans bestämmer de sig för att utforska den. Ungefär samtidigt börjar Agnes känna sig förföljd. Hon är säker på att hon ser någon stå i mörkret utanför fönstret. Hon upptäcker blöta fotspår bakom sig, trots att hennes egna skor är torra. Och sent en kväll är golvet i Agnes rum täckt av vatten.”

Omdöme: För mig är sommarlov synonymt med spökhistorier. Jag kommer ihåg varma sommarlovsmorgnar när man lyssnade på nån radioföljetong med lite övernaturligt tema och hur spännande det var att sitta där vid radion i farmor och farfars sommarstuga med utsikt över sjön. Tänk om det fanns nåt nere i sjön? Eller i skogen?

Camilla Jönssons ”Svart vatten” hade kunnat utspela sig i Uttran där jag spenderade många sommarlov när jag var liten. Det är en spökhistoria i nutid för 9-12 och för ovanlighetens skull tycker jag att den är spot-on i ålderskategoriseringen. Det finns också något väldigt fint i att Noel och Agnes får vara 11-åringar och inget annat. De får vara barn helt enkelt.

Jag gillar också hur Jönsson porträtterar det vardagliga i att gamla kompisar försvinner och nya kommer till. Och namedroppingen av böckerna som Agnes läser! Jag älskar namedropping.

Hur är spökhistorian då? Tämligen klassisk. Den påminner lite om Petrus Dahlins bok ”Kurragömma”som jag läste för ett tag sen, men där den är betydligt mörkare är ”Svart vatten” mycket snällare och alltså betydligt mer passande för åldersgruppen.

”Svart vatten” är alltså en rätt trevlig liten bok att plocka upp under sommarlovet för den som gillar lite lätta rysningar. Och glöm inte att hålla koll på vattenpölarna.

Tack till Bröderna Wahlströms för recensionsexemplaret.

Finns på Adlibris, CDON, Bokus och där böcker växer.

 

 

2 reaktioner på ”Svart vatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s