Hemsökta

9789163888496_200x_hemsoktaTitel: Hemsökta

Författare: Magnus Nordin

Beskrivning: ”När Elin och Denise stiger i land på ön glittrar solen över öppet hav. Det är för bra för att vara sant.

Sommarjobbet som de har sökt tillsammans är rena jackpoten, allt de behöver göra är att klippa lite gräs och hålla efter huset på udden medan ägaren är bortrest. Men paradistillvaron blir inte långvarig.

Ön ute i havsbandet har ett mörkt förflutet. En gammal sägen berättar om hemsökelse, och oron växer när oförklarliga saker börjar hända.

Utan tillgång till båt, långt från civilisationen, ska den lysande drömmen om en skärgårdssommar snart blekna.”

Omdöme: Timingen är allt. Det är klart förlaget släpper en 169 sidor tjock spökhistoria som utspelar sig under sommaren precis lagom till att lovet börjar. Perfekt lättsam läsning för varma sommarkvällar. Bra tänkt där!

Men är ”Hemsökta” den där iskalla glassen när man är som varmast eller är den solvarm och avslagen hallonsoda?

Vi kan väl börja med att Nordin är skicklig. Hans långsamma men krypande stegring av händelseförloppet är tonsäkert som få andra. Det påminner lite om den här japanska skräckvågen som kom för 10-15 år sedan om än något snällare, men visst känns det lite som att ”Hemsökta” har en kusin från andra sidan jordklotet som heter ”The Grudge”. Nordin håller det dock som på en snäppet mindre skrämmande nivå ändå. På ett schyst sätt dock, tro inget annat. Som helhet är själva skräckligheterna väldigt väl utfört allt händer precis som det ska och när det ska. Det är ju ändå på nåt sätt en del av tjusningen med skräck – att veta att nåt händer, men förhoppningsvis bli skrämd ändå.

Nåt jag också gillar är miljön och miljöbeskrivningarna. Hur rubbat den än låter skulle jag kunna tänka mig att bo på ett sånt ställe, bara jag fick ringa Ghostbusters först. Men huset och miljön är ju på nåt sätt ändå en viktig huvudperson i en sådan här historia, och jag hittar inget att klaga på när det gäller detta i ”Hemsökta”.

Karaktärerna är dock lite blekare – förvisso är det ju lite omväxlande att tjejerna är nyförälskade i varandra och därmed skiljer sig från många andra böcker i genren, men de är inte extremt spännande som karaktärer. Vi får inte veta så ofantligt mycket om dem heller, och det vi faktiskt får veta kastar inte direkt nåt anmärkningsvärt ljus över nån av dem.

Så boken är väl lite mer som den där isglassen – man blir inte särskilt mätt, men det är rätt gott för stunden. Ibland är det bra nog, eller hur?

 Finns på Adlibris, Bokus och andra ställen.

Och vet ni! Det här inlägget finns även på nubb.no, bloggen som samlar ungdomsböcker från hela Norden. Ta en titt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s