Krigstid

sagan-om-turid-krigstidFörfattare: Elisabeth Östnäs

Beskrivning: ”Turid reser tillsammans med sin träl Unna genom ett krigshärjat land. Livet är hårt, och helt på männens villkor. Turid vet inte vart hon är på väg. Hon vet bara att hon måste fortsätta framåt. Det hon bär med sig är det enda hon har, tillsammans med alla minnen. De manar henne vidare, rakt in i krigets skugga.”

Omdöme: Ser ni? Helt nytt koncept när det gäller omslaget jämfört med förra boken? Jag gillar!

Nu hoppas jag att fler upptäcker ”Sagan om Turid”, för det här vill ni faktiskt inte missa. Visst, jag var rätt hård i kritiken när det gäller inledande boken ”Kungadottern” men faktum är att ”Krigstid” går holmgång med mig. Rejält, och på ett riktigt bra sätt! Jag skulle vilja gå så långt att det här faktiskt var en av de största överraskningarna hittills i år.

”Krigstid” tar nämligen ett stenhårt grepp från första sidan och släpper inte taget en endaste sekund.  Turid är så välskriven som karaktär och hennes personliga utveckling och komplexitet gör henne till en ny favorit bland huvudpersonerna inom YA – inte bara i svensk sådan, utan totalt sett. Katniss, kan du flytta på dig? Och Tris, du kan gå och byta om, du kunde gått hem för länge sen.

Turid kommer liksom ur ett rätt taskigt läge när boken börjar och det enda hon har egentligen är hennes träl Unna. Sakta men säkert växer vänskapen fram och tvingar också Turid att ifrågasätta sina värderingar och det är väldigt fint skildrat utan att kännas forcerat och stressat. Turids inre resa är minst lika viktig som den fysiska vandringen och Östnäs lyckas väldigt väl med att göra Turid till en karaktär som verkligen känns på riktigt.

På samma sätt är realismen och den genomarbetade världen i boken ytterligare faktorer som gör att boken känns gedigen och äkta i sin framtoning.

Tempomässigt så växlar också Östnäs upp både en och tre växlar och sidorna blåser verkligen förbi, och för den som undrar över hur mycket action boken innehåller? Tänk det där avsnittet i varje säsong av Game of Thrones där DET STORA SLAGET är med, det brukar vara typ avsnitt 9 ungefär. Där nånstans kan ni lägga förväntningarna. Awesome!

Jag är faktiskt rätt blown away. Jag hoppades på en spännande utveckling, men inte på det här sättet – det här är långt bättre än vad jag förväntade mig!

Tack till Berghs förlag för recensionsexemplaret!

Finns på Adlibris, Bokus, biblioteket och de vanliga handlarna.

 

5 reaktioner på ”Krigstid

  1. Hurra! Vad roligt att du gillart 🙂 Det är ju helt klart mer action. Här tog jag mig friheten att vältra mig en smula, hehe. Men Katniss och Tris?! Detta var det finaste jag hört. Tror jag!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s