Bloggandets smör och bröd

Jag gillar recensioner, även om de kan vara ett rent helvete ibland att skriva. Ibland får man ändå till det tycker jag, som i recensionen av ”Du, bara”. Den är jag väldigt nöjd med.

”Vad är det jag tycker om?” ”Varför?” ”Varför inte?” Det är de viktiga frågorna för mig. Det är därför jag aldrig vill skriva recensioner som bara är några få ord utan motivering. Jag vill själv veta VARFÖR nån tycker som de gör, inte bara ATT de tycker. Det är också därför jag aldrig kommer att ha sifferbetyg, jag tycker helt enkelt inte om det.

Jag har lärt mig läsa böcker på ett annat sätt än tidigare sen jag började med det här. Jag har lärt mig att sluta läsa böckerna på det sättet också. Att analysera en bok behöver inte stå i direkt motsättning till att ge sig hän och bli helt uppslukad, men jag vill återigen kunna förklara varför jag tycker som jag gör och förstå varför för min egen skull. Det här kunde jag inte riktigt förhålla mig till under en lång tid, men jag tror att det börja sitta nu.

Hur tycker ni att en bra recension ska vara?

 

9 reaktioner på ”Bloggandets smör och bröd

 1. Det ska inte vara en avskriven baksidestext och en halv mening i omdöme den saken är säker. Jag vill nog ha en mer reflekterande recension utan att den för den skull ska vara för lång.

  Gilla

  1. Balansgången är svår där ibland med längden. Jag brukar tänka att boken ska få det utrymme den förtjänar, men avvägningen är som sagt klurig!

   Gilla

 2. Jag håller helt med. Jag läser hellre en recension där skribenten beskriver handlingen med egna ord och sedan varför hen tycker som den gör och inte. Jag är också sjukt svag för recensioner med personliga anekdoter och tycker bäst om de recensioner där man också får lära känna recensenten lite.

  Jag är väl so-so med sifferbetyg, sätter dem inte själv på bloggen, men gör det på Goodreads.

  Gilla

  1. Jag har fortfarande inte riktigt förstått vad jag får ut av Goodreads, så har lagt ner den biten.

   Om man lyckas med att få fram sin personlighet i recensionen så tycker jag också att det tillför en hel del. Jag gillar ditt sätt att skriva recensioner till exempel, du har ett jättetrevligt språk och en ton jag gillar men som jag själv ligger rätt långt ifrån stilmässigt. Man måste skriva på sitt eget sätt för att det ska bli trovärdigt, annars får man lätt den här krystade tonen som sitter som en dåligt sydd skjorta.

   Gilla

 3. Jag använder mest Goodreads för minnet och för att se vad andra läser och tycker. Ägnar inte jättemycket tid där att skriva recensioner själv, det har jag ju bloggen till.

  Jag håller helt med dig vad gäller stil och ton. Tack för dina fina ord, det värmer myckt då jag konstant brottas med HUR jag ska formulera mig. Någonstans i mitt huvud har jag fått för mig att eftersom jag är svensklärare så måste språk och stil vara felfritt och inte så ”babbligt”, men å andra sidan är det ju JAG och det är mina åsikter jag vill berätta om. Det är som du säger, hade man försökt anamma nåt annat hade det känts helt fel. Jag tycker till exempel att din språk och stil är väldigt passande för din blogg och du har sådana recensioner som också känns personliga. Det är en riktig balansgång det där och recensionerna är ibland väldigt tråkiga att skriva (speciellt när de obloggade böckerna ligger på hög…), men det är också de man får mest ut av, tycker jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s