”Jag vill bara se snygg ut naken”

Vi kan väl stanna lite där. Vi pratar alltså inte funktionell styrka. Vi pratar inte flexibilitet. Inte uthållighet. Vi pratar Beach 2016 och inte ”Gömma-sig-i-vassen” 2016.

Vi pratar tight.

I princip body paint.

Anatomi som är en korsning mellan yogamästare och  en plastikkirurgs Best Of-album.

Vi pratar naturligtvis superhjältar, och i synnerhet kvinnliga sådana. Det är dock exakt samma sak som gäller i princip all populärkultur och kanske framför allt inom gaming-världen. Sen finns det ju också en del korsbefruktning och fans som har fötterna i båda världarna (jag själv är ju en sån).

Jag vill nämligen ägna lite tid åt världens tröttaste argument ”men öööööh, kolla på de manliga figurerna då, de är också superöverdrivna så det är lika synd om killar” så då kan vi väl ta den punkten.

JA, de är också överdrivna. Ja, det är förbannat svårt att ha samma fysik som Batman. Men, och det här är ett men som är stort som Gotland, DET SKER INTE PÅ BEKOSTNAD AV KARAKTÄREN. Snarare tvärtom. Sexualiseringen av den manliga superhjälten finns absolut, men vänd på tanken och tänk: när är den kvinnliga superhjälten/superskurken INTE sexualiserad? Hur många bilder får ni upp i huvudet då?

Hur många bilder på Catwoman eller Harley Quinn där rumpa och bröst inte står i fokus dyker upp? Den riktiga självplågaren kan bildgoogla Starfire eller Red Sonja och sucka djupt.

”Hur kan du gilla serietidningar då?” tänker nån. Ja, alltså, det är inte på nåt sätt omöjligt att tycka om en kulturell företeelse och ändå förhålla sig kritisk till den. Genom att stanna i kulturen och stödja och prata om det man inte tycker är förenligt med post-neandertalnivå så kan man ju ändå kanske komma nånstans. Jag tror också att vi som är lite äldre faktiskt får ta vårt ansvar och hjälpa till att problematisera det här för den yngre publiken. I serietidningsvärlden så har ju bättre exempel kommit som exempelvis Ms. Marvel om en muslimsk tonårstjej där fokus ligger på berättandet och inte så mycket på urringning och rumpa. Inte en dag för tidigt.

main-qimg-25a61a59b52665a19a62d537b7dd9dbf

2 reaktioner på ””Jag vill bara se snygg ut naken”

  1. Angående ”buhu snubbarna då”-argumentet så är det intressant att diskutera för vilket perspektiv superhjältarna/spelkaraktärerna/whoevervinusnackarom verkar finnas till för. Cool stark batman – för snubbarnas blick
    Sexig nära-naken catwoman – för snubbars blick

    Vad gör det med hela dessa industrierna (och vad händer med kulturen egentligen tbh) när det hela tiden utgås ifrån att blicken är manlig. Att det är snubbar som kollar på Marvel-filmer, att det är snubbar som spelar Wow, att det är snubbar som läser serietidningar. Vad är det egentligen för berättelse som berättas i slutändan?

    Kommer osökt att tänka på Esk i DN som häromdagen skrev att det var väldigt många svenska flickvänner och fruar som var med sina män nere i Europa och kollade på EM jämfört med andra länder och deras supportrar. För brudar kan ju inte gilla fotboll. Förlåt, men vad ger det för bild för kommande generationer supportrar? Vad ger nakna brudar för bild för kommande generationer Marvel-nördar? Uhh.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s