Fight Club 2 (jo, det är säkert!)

fight-club-2Författare: Chuck Palahniuk, tecknad av Cameron Stewart

Beskrivning: ”Ten years after starting Project Mayhem, he lives a mundane life. A kid, a wife. Pills to keep his destiny at bay. But it won’t last long, the wife has seen to that. He’s back where he started, but this go-round he’s got more at stake than his own life.The time has arrived . . .Rize or Die. ”

Redan från början så kan vi väl etablera att jag egentligen inte tycker att Fight Club behöver en uppföljare. Den klarar sig bra ändå. Det ska också sägas att jag faktiskt inte läst boken utan bara sett filmen så därför utgår alla jämförelser från denna.

Däremot kan jag förstå att Palahniuk känt att ”ja, men vad fan, här finns ju pengar att tjäna” och jag och många andra går ju naturligtvis all in som ett blått monster på en kakbuffé.

Och stundtals är det väldigt bra – det är engagerande, roligt, fyndigt, våldsamt. Alla de beståndsdelar som gör första filmen så bra. Det finns exempelvis ett underbart elakt drag i att låta mer realistiskt tecknade piller ligga över vissa dialogrutor och pratbubblor för att  dölja texten som en sorts kommentar om medicinering och hur den påverkar ens världsuppfattning. Men det är också förbannat rörigt och plottrigt ibland och efter att ha läst sista numret var jag tvungen att ta några minuter och fundera på vad jag precis läst, men inte på det där bra sättet. Tvärtom. Speciellt sista numret är otroligt märkligt och det har mycket att göra med att Palahniuk skrivit in sig själv som en plot device i själva handlingen och det blir bara väldigt knepigt alltihop.

Men samtidigt, när satt jag och analyserade en serietidning på det här sättet sist? Det gör jag ju liksom inte med en X-Men-blaska.

Det är det som gör Fight Club 2 så intressant. I mitt tycke så har den absolut en poäng som social kommentar 17 år efter filmens premiär och Tyler Durden hade, precis som i boken, blivit ett fenomen som varit större än Kardashian-familjen. Det är jag övertygad om. Och den kräver något av läsaren. Man kanske inte gillar den – fan vet om jag ens själv uppskattar den som ren underhållningsläsning – men jag uppskattar att den provocerar läsaren och tvingar igång ett tänkande.

fightclub2_pages.0

Finns på Adlibris, Bokus och andra vettiga handlare.

4 reaktioner på ”Fight Club 2 (jo, det är säkert!)

  1. Hehe, efter att ha läst din kommentar på Insta satte jag mig för att redigera nästa manus, och titta, ett stycke text som är direkt hämtat från FILMEN Fight club: Torkels röst är hög och dånande. Männens mumlande står högre. De mumlar Ivars namn. Jag hör till min fasa att jag också mumlar. Vi säger Ivars namn, om och om igen, tills ljudet tappat allt betydelse, tills våra röster flutit ihop, tills allt som är en enskild upphört att vara.

    Den filmen bär jag tydligen med mig 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s