Diagram, Kriss Kross och boktips, kan det bli roligare?

Ibland behöver man gå utanför sin egen komfortzon för att utvecklas. Det har Paolo Roberto sagt så det måste ju vara sant, eller hur?

Så istället för boktips från alla mina fina bloggande kollegor så kikade jag lite på vad tidningen Café tipsade om för böcker för läsning i hängmattan/beachen/altanen (eller om man ska vara realistisk, inomhus när det är 13 grader och regnigt. Svensk sommar yo.).

Vid en närmare studie så slås man av lite fascinerande saker. Dels så är väl de tipsande personerna inte riktigt vad man skulle kunna kalla ett representativt urval av befolkningen – det är ju av naturliga skäl mest journalister, redaktörer, art directors och så vidare vilket självklart färgar resultatet en smula, och dessutom är det troligen väldigt få under 18 och över 40. Könsfördelningen bland tipsarna ser ut som följer: 20 män, 9 kvinnor.

meta-chart

Hursomhelst så slås min inledande teori om att ”här blir det deckare” helt i spillror. Inte heller feelgood dominerar listan. Ska man säga nåt så är det mest biografier, även om jag kan tycka att det är snudd på fusk att nämna Knausgård samlade verk. Det är trots allt tegelstenar så att de räcker till att bygga ett trevåningshus och hela serien är i sex delar. Än så länge.

Över lag så är det vissa författare som återkommer hela tiden. Donna Tartt tar ledningen med både ”Steglitsan” och ”Den hemliga trädgården”, men följs av just Knasgården och därefter Roxane Gay och Chris Kraus (är det bara jag som  tänker ”Kriss Kross is gonna make you jump”? Det kan det väl inte vara?).

Tipsaren Andreas Modig gör för övrigt en liten fuling och tipsar om en bok som han själv varit redaktör för. Busigt!

meta-chart(1)

Ja, jag vet att jag stavade fel på Gays förnamn men jag orkar inte göra om diagrammet.

När det gäller böckerna som det tipsas om är det väldigt många säkra kort. Redan nämnda ”Steglitsan” återkommer, men även ”Konsten att höra hjärtslag”, ”Stoner”, ”Egenmäktigt förfarande” omnämns. Lite överraskande tipsas det dock även om Martin Kellermans ”Rocky”-album. Den riktiga outsidern är dock Kim Kardashian Wests ”Selfish”, som kanske inte kan räknas till den mest intellektuellt utmanande läsningen där ute. En av vårens stora snackisar, ”Min fantastiska väninna” lyser dock med sin frånvaro.

Ska man se det från mitt eget perspektiv så är det väldigt få böcker som jag läst eller ens tänkt att läsa – de enda två som jag faktiskt läst är ”Cirkeln” och ”Magikerna”.

Nån undrar kanske – men könsfördelningen av författarna då? Den ser ut så här:

meta-chart(2)

Och för att illustrera det ännu tydligare: 66,1% av författarna är män, 33,9% av författarna är kvinnor. Här är det ju intressant att undersöka korrelationen mellan könsfördelningen bland tipsarna jämfört med de föreslagna författarna, men det statistiska underlaget är lite för litet för att göra en utförlig analys.

Trevlig läsning!

Thunberg, Marcus.Bokälskare avslöjar sina favoriter till semestern. Café. 2016-07-08.http://www.cafe.se/boktips-sommar/ (Hämtad 2016-07-08)

 

 

2 reaktioner på ”Diagram, Kriss Kross och boktips, kan det bli roligare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s