Sommarens biofilm

maxresdefault

Jaha David, sommarens biofilm? Är det verkligen ”Suicide Squad”?

Ja, om man är ute efter film som handlar om att koppla bort intellektet, mosa in popcorn i ansiktet och skratta åt knäppa one-liners från Harley Quinn så absolut. Lämnar den ett enormt intryck på dig rent filmhistoriskt? Innehåller den nån form av vettig story? Nej, det gör den inte.

För de som inte läst lika mycket serietidningar som du, vad handlar Suicide Squad om? Det låter lite som ett svindeppigt Manchesterband som tyckte Joy Division var för poppiga?

Det är exakt det den handlar om! Filmat i svart-vitt, bara gnisslande gitarrer och byggnadsställningar som rasar i 183 minuter. Nä, så är det faktiskt inte alls. ”Suicide Squad” är ett gäng skurkar i DC:s universum (Batman, Superman, Flash etc) som egentligen är mer på C-listan än de stora tuffingarna, även om skurkarnas skurk Jokern (spelad av Jared Leto) faktiskt är med ganska mycket i filmen. Pojkarna och töserna får ett uppdrag de inte kan säga nej till. Dvs om de inte vill att en pyttebomb inplanterad i nacken ska göra dem ett huvud kortare. Den i särklass mest kända skurken är som redan nämnts Harley Quinn, dvs Jokerns main squeeze (spelad av Margot Robbie). Resten är lite löst folk som vi t ex känner igen från tv-serierna ”Arrow” och ”Flash” och eventuellt ”Smallville” men den har jag så dålig koll på. Will Smith spelar exempelvis Deadshot, Joel Kinnaman spelar soldaten Rick Flag…

Soldat i amerikanska armén och heta ”Flag” i efternamn? Nådde man inte botten med ”Captain America”?

Jo, man kan ju tycka det.

Men ok, superskurkar och massa pangpang alltså. Och one-liners? Låter lite som ”Deadpool”?

Haha, exakt. Även om regissören David Ayers inte lånat hela bildspråket direkt (bara ca 67 %) från den känns en hel del av konceptet igen, ända ner till de blinkande introduktionerna av de olika karaktärerna.

Och det här med att samla ett gäng rätt okända figurer som ett team, det påminner en hel del om den här, vad heter den nu…

”Guardians of the Galaxy”. Helt riktigt. ”Suicide Squad” är på många sätt som en blandning av den och ”Deadpool” fast inte riktigt lika bra. Nu ska det sägas att jag tycker att både ”Deadpool” och ”GotG” är helt lysande superhjältefilmer så ”Suicide Squad” får det svårt att hävda sig mot dem.

Om man ska prata om vad som är bra med filmen då?

Jo, den ÄR faktiskt rätt underhållande. Det finns en bra kemi mellan flera av de olika karaktärerna där exempelvis Kinnaman och Smith verkligen får till det bra mellan varandra. Jag tycker att Robbie gör en väldigt bra Harley Quinn och hon får också väldigt mycket utrymme i filmen, inte minst eftersom det finns en sidoberättelse om henne och Jokern i filmen som säkerligen sätter upp den kommande Batman-filmen.

Han är väl med också? Många av skurkarna har ju anknytning till honom? Deadshot, Killer Croc osv.

Yes, precis som man kan se i trailern så är han med i ett par scener, och även en viss rödklädd supersnabb kille med blixtar vid öronen är med i en scen. Kan vi förresten prata om hur illa jag tycker om hans dräkt i de här filmerna?

Nej.

Snälla?

NEJ.

Nähä. Ok då.Får jag prata mer om vad som är bra då?

Kör på!

Jag gillar tempot i filmen och även längden. Det är faktiskt trevligt när man inte drar ut på nåt en halvtimme för länge utan istället tightar till det och håller sig till runt två-timmarsstrecket. Musiken är faktiskt också rätt kul, väldigt udda låtval men ändå väldigt passande. Att man kan få en av Eminems absolut sämsta låtar till att ändå funka är en bedrift i sig. Jag tycker att det är en kul och uppfriskande film, speciellt för DC vars DCEU-filmer varit rätt usla faktiskt. Här går det åt rätt håll.

Vad var mindre bra då, det låter ändå på dig om som att det finns sånt också?

Alltså, jag fattar inte varför ingen lyckas med att få till engagerande skurkar i nån av de nya superhjältefilmerna. Visst, Jokern är med som sagt men han är med på tok för lite och det är ändå inte han som är huvudskurken i den här filmen. Det är istället ett stort CGI-troll med sydamerikansk inspiration och hans lillasyster som mest får stå och dansa zumba på ett podium medan de återanvänder lite sunkiga datoranimationer från Mumien-filmerna med Brendan Fraser. Det är så oengagerande att man blir grinig. Storyn verkar dessutom vara ännu tunnare än vanligt i sådana här filmer, lite på utspätt vatten-nivå faktiskt..  Och allvarligt, Harley Quinns paljettshorts/trosor/skärp. Det vrålar ”nu ska vi ge tonårskillarna nåt att gå igång på”. Eller visst, äldre personer oavsett kön också. Men det är så dåligt. Ge mig inte nåt skitargument om att ”jo, det passar karaktären blablabla”. Ja, men vad fasen, hon är så labil att hon kan ha vad som helst på sig bara attityden stämmer. När tjejen i Dukes of Hazzard ser ut att ha vinterbyxor på sig i jämförelse, då är det faktiskt bara trams.

Dukes-of-Hazzard

Haha, ouch. Men om man ska sammanfatta då?

Sevärd om man gillar konceptet med superhjältar och skurkar iallmänhet och kan koppla bort hjärnan och uppskatta lite dum action, den är underhållande men det finns superhjältefilmer som gör allt bättre. Men i det stora hela, ett stort steg framåt för DC på film.

 

 

4 reaktioner på ”Sommarens biofilm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s