Sommarens bästa TV

Igår pratade vi film, idag blir det alltså TV.

Det stämmer, och den här gången så ska vi prata om nåt helt nytt men som känns tidigt 1980-tal.

Ah, du menar…

”Stranger things”.

stranger

Misstänkte att du skulle säga det. Vad är det för en tv-serie för de som inte vet?

”Stranger things” är den ultimata hyllningen till några av de bästa från 1980-talet. Det är en TV-serie från Netflix skapad av bröderna Duffer som gjort en del avsnitt av den underhållande ”Wayward Pines” som vi kan prata om en annan gång . ”Stranger things” handlar om ett kompisgäng där en av killarna mystiskt försvinner och ungefär samtidigt så hittar de en flicka i samma ålder ute i skogen. Hon visar sig ha superkrafter och har rymt från en forskningsanläggning som ägs av amerikanska regeringen.

Men vänta – det här låter ju som om man mosar ihop Stephen King och Steven Spielberg?

EXAKT. Och det är precis det som är så himla bra. Dufferbröderna hymlar inte heller med sina inspirationskällor – det hänger precis rätt planscher på väggarna, det finns scener och händelser som man direkt kan härleda till andra filmer hela tiden. Jag blev vansinnigt sugen på att se om en hel hög med gamla klassiker: ”Goonies”, ”Stand By Me”, ”Poltergeist”, Eldfödd”, ”E.T”… Introt är så våldsamt snyggt i sin enkelhet dessutom.

Jaha, men riskerar det inte att bara bli referensbingo av alltihop då?

Jo, det gör det ju absolut. Jaktscenen på cykel går liksom inte att känna annat än att jaha, ”E.T” men samtidigt så tycker jag att de håller det på en vettig nivå ändå. Ett kärleksbrev får innehålla lite smetiga klichéer tycker jag.

Jag förutsätter att det är ganska okända skådespelare i huvudrollerna?

Ja, den mest kända är väl Winona Ryder, och hon är väl inte direkt ett toppnamn år 2016. Annars är det en del stabila biroller, men de stora fynden är ju naturligtvis barnen och kanske speciellt Gaten Matarazzo som är så charmig och påminner så mycket om en ung Corey Feldman att han stjäl varenda sekund han är i bild. Älskar ungen.

Det är åtta avsnitt om jag förstår det rätt?

Det stämmer, och jag tycker att den har en rätt bra tempovariation längs hela serien. Det håller liksom hela vägen in i kaklet. Slutet öppnar dessutom för en fortsättning så vi får väl se om det blir av.

Finns det nåt som är mindre bra då?

Jag måste säga att jag kanske inte ser någon jättestor dragning för de lite yngre, säg 90-talisterna. Det är trots allt en 80-talsskildring som hyllar 30 år gamla filmer och jag vet inte om det är nåt jättespännande för dem, men man vet ju aldrig. Men för oss äldre är det bara att sätta sig och påminnas om en tid då man hade limpsadel på cykeln, inte hade internet och telefonen satt fast i väggen.

 

3 reaktioner på ”Sommarens bästa TV

 1. Okej, jag är ju lastgammal, så jag kanske inte kan säga nåt om hur kidsen ser på det, men jag är heller inte 80-talsnostalgiker, alls. Behållningen med Stranger things var ju främst att det var så attans, attans välgjort. Dialog, miljöer, handling, effekter. Allt i sån god klass att jag gick i spinn. Och om kidsen inte gillar det, ja, då är det synd om dem helt enkelt.

  (Jag har förresten fått krypa till korset och inse att jag hade fel om Orphan Black, som jag slutade se efter ett avsnitt pga ”inte för mig” (kod för inte tillräckligt välspelat) men där hade jag ju fel. Shit, så fel! Har bingat halva sommaren och tillsammans med Stranger Things är det sommarens höjdpunkt. Och Cosima kan inte vara i bild utan att jag tänker på Leymah… 😀 )

  Gilla

  1. Jag ÄLSKAR Orphan Black, har dock inte sett senaste säsongen. Förstår exakt vad du menar, jag har modellerat Leymah efter Cosima i mitt huvud. Tatiana Maslany är ju så vansinnigt begåvad dessutom.

   Gilla

   1. Ja, grymt imponerande att med små medel få alla karaktärer att kännas så olika. Snyggt filmat också, man tänker inte på att hon spelar mot stunt doubles typ hela tiden.

    Har ett avsnitt kvar på senaste säsongen, och jo, tempot håller i sig. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s