Sommarens bok

Men du David, är det här inte en bokblogg? Du har pratat om film och TV, men inga böcker än så länge?

Nä, och det har lite att göra med att jag bara läst två böcker under semestern – dels den här jag tänker prata om nu och dels en som jag inte KAN prata om än.

Åh, och jag som gillar hemlisar…

Fast du vet ju redan? Du är ju jag osv.

Tänkte inte på det. Vilken bok är det som du kan prata om då?

”Pojken på bergets topp” av John Boyne. Pojken är den lille Pierrot som några år innan andra världskriget bryter ut blir föräldralös och får flytta från Paris till sin faster som är hushållerska åt en mäktig man i Tyskland.

”En mäktig man”?

Ja. en ledtråd är kanske att huset heter Berghof?

Ah. Hon är hushållerska åt Hitler himself alltså. Nåt har ju fastnat från historielektionerna. Det här låter ju spännande!

pojken_abrgtscmy_12963

Ja, och det är det också. Boyne beskriver väldigt bra hur lille Pierrot (eller Pieter som han döps om till) blir omhändertagen av Adolf Hitler och hur han mer och mer indoktrineras till att bli fullfjädrad Hitlerjugend under sina år på Berghof.

Låter som ett typexempel på att man blir som man umgås?

Precis, och det är också där boken har sina största poänger – Boyne driver stenhårt tesen att miljö och umgänge i unga år har stora konsekvenser för individen. Genom att förlägga handlingen till just den här platsen med de här karaktärerna blir det extremt tydligt. Subtilt som en slägga, men det är inte heller poängen. Istället blir det en spännande historisk roman för unga och för den delen föräldrarna också. Det är inte direkt ett långskott att omsätta handlingen till nutid.

Vad tycker du om språk och layout då?

Alltså, där är jag lite kluven. Även om den inte är krånglig på något sätt så är det nåt i stilen som påminner lite om de gamla ärvda äventyrsböcker jag läste när jag var liten, och det kan ju vara både ett plus och ett minus beroende på vem som läser. Jag personligen gillade det. Boken är dessutom inte så tjock vilket säkert kan tilltala en del läsare.

Låter som att du gillade boken?

Absolut. Den är både spännande och intressant och för min del så tycker jag att alla kön och åldrar kan läsa den här med stor behållning. Och gärna prata med varandra efteråt om innehållet i boken!

Tack till Wahlströms för recensionsexemplaret!

Finns på Adlibris, Bokus och de vanliga knallarna.

En reaktion på ”Sommarens bok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s