Börja om från början, börja om på nytt…

…varför ska man sörja tralalala.

Höstterminen drar alltså igång nu. Själv är jag lite orolig – kombinationen fullmåne och nya studenter känns lite som att nån duschat i bensin och sen börjat leka med tändstickor, men vi får väl hoppas på det bästa ändå. Nån gång ska väl en terminsstart gå som den är tänkt.

Hur som helst – många flyttar till en ny plats. Eller börjar i en ny klass. Ny skola. Allt är nytt.

Litteraturen ger oss mängder på exempel på det här. Allt från Janne Flanells ”Ondskan” till valfri Harry Potter-bok.

Oavsett så finns det nog en bok om det. Och eftersom det är mer regel än undantag att man ärver böcker i skolan numera så kan vi väl nämna lite äldre böcker idag?

Martin Jerns ”Svensk synd” ligger till exempel i min TBR-hög. När nån säger att den är som en blandning av Twin Peaks och Engelsforstrilogin så blir åtminstone jag lite sugen, och med P3 Dokumentärs Knutby-avsnitt färskt i minnet så känns en bok om att flytta till liten håla med med skumma typer och hemligheter som nåt väldigt intressant.

Har man flyttat för att läsa på högre utbildning kan man med fördel ge sig hän åt E. Lockharts ”The Disreputable History of Frankie Landau-Banks” (den engelska titeln är faktiskt nåt i hästväg). Jag tyckte väldigt mycket om boken när jag läste den för nåt år sen och den är fruktansvärt fyndig och smart på alla sätt.

En bok jag däremot inte gillade, men som är rätt intressant ur ett ”så-ska-man-inte-göra”-perspektiv är ”Fjärde riket” av Maria Nygren. Att ta inspiration från Nazi-Tyskland för att bli tuffast i skolan är kanske inte rätt väg att gå, men å andra sidan är det ju alltid trevligt med historieintresserade ungdomar. Eller?

När det gäller intresseväckande omslag så kan man inte direkt påstå att ”Flyga högt” av Katarina Bredow når några svindlande höjder (förlåt, jag kunde inte låta bli) men innehållet är dock mer intressant. Det här med att vara tyst och blyg och sen konfronteras med nån som är mer naturkraft än människa är ett otroligt tacksamt ämne.

Kommer ni på några fler spännande böcker? Det borde finnas massor därute!

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Börja om från början, börja om på nytt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s