Kul på vägen

Hörni, jag har funderat på en grej ett tag. Var är alla roliga böcker för alla som är över 11 men under 35? Vilka böcker är det jag missat?

Jag tänker lite så här. ”Dagbok för alla mina fans” och liknande. När jag var liten så var det Gummi-Tarzan och Bert-böckerna som gällde. Principen är dock densamma tror jag (i hopp om att bli motbevisad). Men för en hel åldersgrupp så är det som om de humoristiska böckerna helt försvinner. Jag menar, böcker med den roliga side-kicken som är lite humoristisk avlastning finns det ju hur många som helst av. Allt är så DRAMATISKT. Eller ÖDESMÄTTAT. EPISKT OCH STORT I TRILOGIER MED PREQUELS OCH SPIN-OFFER. Sen kommer väl roliga böcker igen när man blivit lite äldre, men inte vill man läsa Fredrik Backman och Erlend Loe som tonåring eller hur?

På rak arm kommer jag bara på ”Det är dags att inte freaka ut”, och den var ju ändå fylld med trasigheter, men det är ju å andra sidan ok – det är som att balansera salt med socker.Nån säger kanske ”Men David, Percy Jackson-böckerna då? De är ju roliga, det har du själv sagt.” Och det är helt korrekt, men de faller liksom ändå in i EPISKA kategorin, även om de är betydligt roligare än gravallvarliga Hungerspel och Divergentar och sånt där. Men jag undrar liksom var böckerna är som utspelar sig i mellanstora mellansvenska städer för att låna en titel från Tomas Andersson Wij (fantastisk låt förresten, kolla upp den) och som utgår ifrån att de ska vara roliga först och främst?

Jag gjorde en snabb googling och hittade en artikel där de nämnde några andra bekanta böcker som skulle få en att ”laugh out loud”, men där tror jag nog att nån rökte nåt konstigt på vägen hem? ”Fangirl” är väl inte direkt tokrolig? Eller ”Anna and the French Kiss”?

superbad_primary

Jag vill läsa om såna här nötter!

”Problemet” är väl just vart YA-motsvarigheterna till komedifilmer tagit vägen? Är det för att det är så svårt med humor i skriven form? Säljer det för dåligt? Finns det inga roliga författare? Eller marknadsförs de så dåligt att vi alla missar dem och istället väljer de färgglada böckerna med svärd och drakar på omslagen? Ni som är bibliotekarier, vilka böcker tipsar ni om för alla som är för gamla för

Dela upp er i smågrupper och diskutera så ses vi här om en stund, OK?

7 reaktioner på ”Kul på vägen

 1. Väldigt väldigt bra fråga. Gick ett varv på mitt högstadiebibliotek, och inser att det är helt omöjligt för mig att tipsa om bra roliga böcker utan att falla tillbaka på klassiker:
  Liftarens guide eller Pratchett liksom. Kanske nån av de mer surrealistiska Gaiman (Splods öga för äldre hade ju varit nice.).

  Annars blir det kanske typ En skejtares dagbok, även om jag själv inte gillade den så har jag haft elever som verkligen älskat dem.

  Gilla

  1. Och både Liftaren och Pratchett är på många sätt parodier på sina egna genrer så de kräver ju en viss förförståelse redan från början. Böcker som tar avstamp i platser där man som TAW sjunger ”fick ett bra pris på gult tegel” borde ju inte ha just det emot sig (och då är ju både Adams och Pratchetts böcker sådana som jag själv älskade i högstadiet) men de finns inte. Min sambo som är bibliotekarie landade också i En skejtares dagbok, men kom inte på så mycket mer därefter.

   Gilla

 2. Jag vill gärna ge ut mer humorböcker, men förlagen har svårt att ta till sig sånt — och jag har försökt med flera. Kanske är det för att humor inte anses som ”seriöst”. (Jag menar att humor är mycket viktigt, rentav djupt.)

  Gilla

  1. Väldigt intressant. Man kan ju tänka sig att det där blir nån sorts ond cirkel dessutom – humoristiska böcker säljer inte för att det inte finns några såna böcker och ingen vill ge ut sådana för att de inte säljer osv. Stå på dig!

   Gilla

 3. Jag tycker ändå det finns en del svenska sådana – Född fenomenal och Allt jag säger är sant till exempel. Allt jag säger är sant har dock en hel del svärta i sig också, och dens huvudgrej är ju inte att vara rolig direkt …

  Fast de är de enda jag kommer på. Tror absolut humor är svårt i skriven form, det är en grej jag själv inte direkt blir superpepp av. Men om det görs bra kan det vara riktigt bra – för Född fenomenal älskade jag.

  Gilla

  1. Ja, de är några av de få böcker som passar in och som går att presentera för killar. Hur mycket jag än gillar Född fenomenal så är den nog svårare att sälja in till de yngre herrarna där ute.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s