Älvkorset

alvkorsetFörfattare: Jenny Töredal

Beskrivning: ”En ung kvinna ärver ett magiskt smycke. Ett smycke som tillverkades för länge, länge sedan, i en annan tidsålder än vår. Det magiska smycket tillverkades djupt inne i De otämjda bergen och fick bära namnet Älvkorset. Dess magiska egenskaper skulle ge beskydd emot onda krafter. Men vem som helst kunde inte använda smyckets krafter. Det måste vara rätt bärare, Älvkorsets bärare, och smycket kunde bara användas av den som knöts till dess kraft via blodsband. Den unga kvinnan blir Älvkorsets bärare och hon dras in i en kamp emot onda krafter. En kamp på liv och död.  ”

Omdöme: Jag fick frågan om att läsa ”Älvkorset” av bokens författare Jenny Töredal för ett tag sen. I sitt mail så skriver Jenny att boken är tänkt för tjejer från 13 år och uppåt men att hon ändå var nyfiken på vad jag skulle tycka om den. Och nåt tycker jag ju alltid, det vet ni ju.

För det första så tycker jag nog att 13 år kan vara lite i yngsta laget, boken är nog lite vuxnare än så ibland, men samtidigt tycker jag att bokens budskap om kvinnors rättigheter absolut är nåt som kan behöva ta upp i den åldern, om inte ännu tidigare. Men vad menar jag med att den är lite vuxnare ibland – jo, bland annat handlar det om en del händelser i boken, exempelvis ”Mannens mage var uppskuren. Tarmarna var söndertrasade och hängde ut, utanför kroppen. Blodet som flutit, hade bildat en delvis intorkad pöl på marken.” från bokens allra första stycke faktiskt.. Lite hardcore för vissa ungar, för andra är det lugna puckar. Man får helt enkelt göra en bedömning där om hur man tror boken landar.

Storymässigt så utspelar sig det mesta inne eller runt ett större slott med kringliggande områden även om Ella förflyttats från vår värld till den här medeltida fantasyvärlden. Inget fel i det, jag är som bekant en sucker för små ensembler och kammarspel, och det blir lite åt det hållet här. Nackdelen med att använda den formen är dock att så mycket av händelserna i boken antingen utspelar sig någon annanstans eller i annan tid. Ella förflyttas exempelvis till den här världen innan boken börjar, de stora slagen äger rum nån annanstans långt bort och så vidare. Jag tror att jag personligen hade föredragit att få läsa om sakerna när de händer, ”vara där” så att säga. Språkligt måste jag också anmärka på att jag tycker att lite väl många meningar börjar med bindeord och istället kunde skrivas i hop med den föregående meningen eller kanske bara utelämna orden. Jag vet att jag är petig nu, men jag har väldigt svårt för meningar som börjar med ”Men, Och” eller liknande. Återigen, petig. Jag vet.

Däremot kan vi väl prata lite om Ella, som verkligen är en huvudperson som är en positiv förebild. Hon tar ingen skit och säger vad hon tycker och tydliggör verkligen det för vissa människor så svårbegripliga att kvinnor också är människor. Bra där Jenny! På så vis är hon sympatisk och fungerar utmärkt som en karaktär som läsaren fattar tycke för och vill heja på. Jag gillar henne verkligen.

Den stora styrkan i boken är just diskussionen om kvinnosyn och hur Töredal petar ner allt i en fantasyförpackning där huvudpersonen verkligen står för sina åsikter. Töredal gör alltså detta på ett bra sätt och visar verkligen hur fantasy kan användas för att diskutera viktiga frågor från ”verkligheten”. Det ska bli spännande att se hur Töredal utvecklas som författare härifrån. Men till nästa bok kan vi väl dra ner lite på alla supervackra charmiga människor med bländande leenden som får knäna att skaka?

Finns på Adlibris och Bokus.

Tack till författaren och Visto förlag för recensionsexemplaret!

2 reaktioner på ”Älvkorset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s