Skärvor av minnen

skarvor-av-minnenFörfattare: Laurie Halse Anderson

Beskrivning: ”De senaste fem åren har Hayley och hennes pappa Andy flyttat runt i USA, utan att någonsin stanna tillräckligt länge på en och samma plats för att Hayley ska hinna rota sig, gå i skolan eller skaffa vänner. Andy är gammal krigsveteran och varje dag försöker han fly minnena av krig, smärta och död som plågat honom ända sedan han återvände från Irak och Afghanistan.

Nu är de tillbaka i staden de en gång kallade sitt hem, för att Hayley ska kunna gå klart skolan. Där möter hon Finn, killen som vägrar låta henne vara i fred och som långsamt bryter igenom de skyddande murar hon byggt upp.”

Omdöme: Min familj på pappas sida bestod länge av två sorters familjer – antingen soldatfamiljer eller bondefamiljer. Det är först i efterkrigstid som vi lagt av med det militära och nu mest består av tjänstemän på alla möjliga olika ställen. Det här beror på att vi trots allt varit väldigt förskonade från krig i vårt land. Hade vi däremot varit amerikaner tror jag att det med största sannolikhet betytt att några av oss fortfarande varit verksamma inom det militära. Kanske hade det betytt att några av oss hade haft det som Hayley och Andy.

Det finns ett talesätt som är nåt i stil med ”support the troops, not the war”. ”Skärvor av minnen” visar exakt varför. Det är en väldigt tung bok på det sättet – PTSD:n ligger som ett blytungt täcke över allting som händer, men Laurie Halse Anderson skriver trovärdigt och kraftfullt om hur livet som anhörig till en krigsveteran kan vara ett rent helvete. Hayley förstår liksom inte själv hur påverkad hon själv blivit rent psykiskt utan ser bara hur skadad hennes far är och hur mycket hon måste ta hand om honom. Titeln på boken syftar inte bara på Andys återupplevda trauman utan också hur Hayley omedvetet satt sitt eget liv på sparlåga och undantryckt sina egna minnen av en bättre tid. Det är vansinnigt tragisk men stark läsning. Ett stycke som verkligen fastnade är när Hayley pratar med en av hennes fars gamla armékompisar och hon berättar att pappan fortfarande hade svårt för att köra under broar eller nära soptunnor på grund av rädsla för krypskyttar eller improviserade bomber.

Balansen i boken kommer av hur Hayley sakta återetablerar vänskapen med en barndomsvän, men framför allt är det när Finn blir en del av hennes liv, vare sig hon vill eller inte. Kanske är han lite för over-the-top-mysig för att vara trovärdig, men jag väljer att fria istället för att fälla eftersom Finn är precis en sådan människa som Hayley behöver.

Det finns saker med boken jag tycker är lite för bekvämt lösta av författaren, men överlag tycker jag att det är en bok med ett starkt och angeläget tema som kanske inte uppmärksammats tillräckligt, varken här eller utomlands. En av de minst lättsmälta men en av de mest tänkvärda böckerna jag läst på länge.

Tack till Lavender Lit för recensionsexemplaret!

Finns numera i både pocket och inbunden på Adlibris och Bokus och välsorterade bokhandlare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s