Bokmässan

Det sista var tydligen inte sagt om Bokmässan. Idag 31/8 berättar Svensk Bokhandel att Bokmässan får göra en helomvändning när det gäller förlaget bakom Nya Tider, som nu alltså får ställa ut ändå, detta på grund av att man har ett juridiskt avtal med förlaget om att ställa ut och inte kan backa ur det och därmed måste låta dem ställa ut.

Hela den här röran angående Nya Tider och Bokmässan handlar egentligen om två saker – dels om huruvida de skulle få ställa ut överhuvudtaget och dels om hur Bokmässan hanterat det hela.

När det gäller själva utställandet så var min första reaktion ”nej, i helvete heller”, precis som många andras. Däremot gick jag aldrig så långt som till att på nåt sätt protestera mot det, och kanske är det bra. Det första reaktionen är ofta den riktiga, men det finns faktiskt tillfällen då man ska ta tio djupa andetag och försöka tänka två eller tre steg längre. Grejen är nämligen att jag numera är övertygad om att det allra bästa som nånsin hänt AlternaMedia och Nya Tider är just den här debatten om huruvida de ska få ställa ut och det efterföljande beslutet om att de inte skulle få det. Och så nu det här att de kommer att få det i alla fall.

Det här är inte bra alls utan faktiskt precis tvärtom. Det här martyrskapet som de lyckats förskansa sig på det här sättet och all publicitet är EXAKT det som de är ute efter. De är inte ute efter att sälja lite böcker eller bli en accepterad del av kulturetablissemanget, eller att etablera sig som seriösa förläggare genom Bokmässan.

Självklart inte.

Man skulle till och med kunna tänka sig att de rent av hoppats på den här typen av reflexmässiga bojkotter. Det som händer är nämligen att vi alla är så förbannat förutsägbara att vi precis som ungarna i knattefotbollen springer på varje boll och istället lämnar målet helt öppet så att de kan plocka onödigt enkla poäng. De må vara rasister, men alla är inte idioter.

Nya Tider har väl aldrig nämnts så många gånger i etablerad media som den senaste tiden, eller hur? Helt vansinnigt.

Och jag håller till stor del Bokmässan själva till svars för det här. Hanteringen både internt och i media har ärligt talat varit så dålig att Donald Trump känns som en lugn och sansad snubbe i jämförelse. Reaktivt så det visslar om det och inte proaktivt för fem öre.

Att låta dem ställa ut eller inte är naturligtvis inte ett lätt beslut, och jag är säker på att Bokmässan hade fått kritik oavsett. Just därför är ju hanteringen av situationen så otroligt viktig och där har Bokmässan brustit nåt så katastrofalt att de borde hamna i läroböcker som avskräckande exempel.

Hur kunde det bli så här? För det första så borde man redan från början bestämt sig för om de skulle få ställa ut eller inte och researchat lite. Google är din vän liksom. Hade man valt scenariot att inte låta dem ställa ut så skulle man ju kört på det från början: ”Vi har tyvärr inte plats/vi anser inte att ni motsvarar det här och det här kravet/värdegrund/tack men nej tack” eller vad man nu hade svarat. Det är och har aldrig varit en mänsklig rättighet att ställa ut på en privat arrangörs mässa. Kanske hade några brunskjortor suttit och bölat i sina facebook-grupper men mer än så hade det väl inte blivit.Långt ifrån den mediastorm som det faktiskt blivit.

Scenario två, där man låter dem ställa ut för att man har högt i tak och yttrandefrihet och allt det där – fine. Kör på det men ge dem en riktigt jäkla usel plats, eller en plats där de skulle vantrivas nåt otroligt. Låt dem få monterplats bredvid nåt new age-flum eller nån som tror att Gotland är den sista resten av Atlantis eller vad som helst som är så ointressant att inte en jävel går dit, bakom nåt hörn längst in längst bort. Låt dem ställa ut men gör det så obekvämt för dem att det blir ohållbart för dem.

Det man absolut INTE gör är att först låta dem ställa ut, sen dra tillbaka det, för att sen missa den här lilla detaljen att I FÖRVÄG kolla igenom de avtal man skriver om man nu faktiskt skriver ett avtal. Det borde de så klart ha gjort redan innan de gick ut med att kasta ut Nya Tider av den enkla anledningen att man faktiskt ska ha lite koll på vad det är man själv ingår för avtal. Det är ta mig tusan helt bedrövligt dåligt att behöva backa på det man en gång bestämt sig för inte bara en utan TVÅ gånger bara för att man inte kopplade in juristen direkt.

Så känner jag. Med is i magen och vettigt långsiktigt tänkande kunde Bokmässan gått ur det här med stolthet på ett bra sätt och undvikt att göra bort sig.

Istället korkar brunskjortorna upp hembränt-dunkarna och firar. Igen.

5 reaktioner på ”Bokmässan

 1. Man undrar ju om bokmässans styrelse/ledning/beslutsfattare har bott under en sten senaste decenniet. Vad trodde de skulle hända när de ändrade sitt första beslut? Det var liksom ristat i sten vad motreaktionen skulle bli från både de inblandade och kränkt brun omgivning.
  Lika självklart var det att någon skulle tjäna på det hela i slutändan och att den parten inte skulle vara bokmässan.

  Gilla

  1. Som det stod i Expressen igår: ”I fredags träffades Vávra Suk (Nya Tider) och Bokmässans vd Maria Källsson i Stockholm för att gå igenom kontraktet.
   Vávra Suk:
   – Då försökte de på olika sätt köpa sig ur avtalet. I ena stunden sa de att vi inte kunde komma dit, men i nästa stund ville de erbjuda oss ersättning för att inte inleda en juridisk process.
   Hur mycket erbjöd de?
   – Det var inga konkreta summor. Bokmässan försökte säga att vi bör undvika att dra in jurister i det här. Men då förklarade vi att vi bara tjänar på att det här fortsätter att leva i medierna.”

   Så hopplöst uselt hanterat av Bokmässan från den stund de omprövade sitt första beslut.

   Gilla

 2. läste en krönika om att de minsann ställt ut förut (?) och då placerats bland de baltiska tryckerierna. det tyckte jag var hystriskt roligt OCH en bra lösning. i övrigt håller jag helt med! Och du får förresten en fin blurb på baksidan av sista Turid-boken 🙂

  Gilla

   1. har du en så gammeldags sak som en vanlig hederlig mail så kan jag skicka bild på korret? maila på elisabeth.ostnas – och så gmail på det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s