Svensk synd

svensk-syndFörfattare: Martin Jern

Beskrivning:”Otto och hans mamma är ständigt på flykt och hamnar i Ryda – en skitig håla mitt ute i ingenstans. Här finns bara skog och risiga original som bränner hemma. Och kyrkan förstås, som typ 99 % av samhällets invånare tillhör. Kanske är Ryda the place to hide om man har en mörk hemlighet? Synd bara att Otto inte är den enda som har något att dölja. Jävligt synd. ”

Omdöme: Jag har tidigare talat mig varm om två saker som jag ofta saknar inom ungdomsböcker idag. Dels är det spännande böcker som är befriade från allt övernaturligt eller post-apokalyptiskt, dvs thrillers i nutida miljö, och dels är det böcker som utspelar sig i normaltråkiga städer med gult tegel och ett Konsum i en grå betonglåda från mitten av 1960-talet.

Och en tredje sak – jag vill att man ska kunna rekommendera dem till framför allt killar som säger ”alla böcker är skit, det händer ju ingenting”.

”Svensk synd” av Martin Jern är väldigt nära att passa in på de här kriterierna. Det den förlorar på är faktiskt bristen på ett grått Konsum. Byn som bokens huvudperson Otto och hans mamma flyttar till är helt enkelt inte stor nog att ha ett sådant. Däremot är byn fylld med skumma personer, original och religiösa fanatiker. Alltid nåt!

Det ska sägas att jag lyssnade på en P3-dokumentär om Knutby för nån vecka sen, så jag är troligen rätt färgad av den. Just därför är det kanske inte konstigt att jag tyckte att Svensk synd hade en hel poänger och var betydligt mer underhållande och spännande än vad jag trodde, den otroligt usla titeln till trots.

Det finns nåt väldigt kittlande i det här med religiösa fanatiker där religion bara blir en yta för något betydligt mer cyniskt och ondskefullt. Ottos möte med de vattenkammade och välklädda sektmedlemmarna som egentligen är skolans värsta mobbare gör nästan ont i magen.

På omslaget beskrivs boken som en blandning av Twin Peaks och Engelsforstrilogin, och det är väl kanske inte en helt korrekt jämförelse, men visst finns det nåt intressant i mötet mellan diskbänksrealism och sekter ute i den svenska obygden.

Det man däremot kan tycka är mindre lyckat är karaktärsbeskrivningarna, som aldrig blir så mycket än ganska tunna karaktärer med få utmärkande drag. Otto är naturligtvis den som läsaren för lära känna bäst eftersom boken berättas ur hans perspektiv, och där tycker jag att Jern lyckas rätt bra med gestaltningen av en fjortonårings tankeliv och syn på världen. Otto är kanske inte helt sympatisk alla gånger, men han är inte heller osympatisk. Han är en alltså en tonåring på alla sätt och vis…

Svensk synd är en bok som alltså förvånade mig med att vara mer spännande än vad jag trodde, men den är också en bok som inte lämnar något större avtryck mer än en stunds förströelse. Det är inte så dåligt det heller.

Finns på Adlibris, Bokus och de vanliga handlarna.

En reaktion på ”Svensk synd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s