Det högst ovetenskapliga testet om tjänsterna för ljudböcker i telefonen.

Jo, alltså. Jag har jättesvårt för ljudböcker. Dels så verkar jag alltid hitta på nåt annat att göra samtidigt som jag lyssnar på en bok och därför missar hälften eller så tycker jag att det går för långsamt. Jag vet att man kan skruva upp hastigheten, men uppläsaren kan ju inte låta som en heliumsniffande smurf, det går liksom inte.

Så why, oh why, skapade jag två testkonton på Nextory och Storytel? Man kan ju undra.

För er skull naturligtvis. Och min egen – man måste ompröva sina fördomar då och då. Det gäller allt, från om gröt är gott (nej) till färggladare kläder (ja) till… ljudböcker.

Så jag satte som sagt upp två konton, och bestämde mig för att kika utifrån ett par kriterier:

 • Hur trevlig är appen att använda? Är den snygg och/eller funktionell?
 • Hur ser det ut med utbudet? – Har de titel 1,2,3. Hur pass nya böcker har de?

Det jag var lite oförberedd på var hur pass stor slagsida det var åt ena hållet – jag tyckte nämligen att Storytel var fullkomligt förkrossande överlägsna, och då gör ändå inte Nextory nånting fel. Det är bara det att Storytel gör allt så mycket bättre.

img_1368Storytel-appen (bara testad till iOS) är väldigt mycket tilltalande rent utseendemässigt, men har också den trevliga funktionen att det finns en massa ”Vi rekommenderar”-inslag överallt, och som faktiskt är rätt snyggt genomförda. Det är enkelt att navigera runt och det är som sagt helt enkelt presenterat på ett sätt som känns modernt och användarfokuserat. Nextorys app är funktionell, men har ett mer avskalat standard-utseende, lite som iBooks i iOS. Det funkar och är logiskt, men utan fluff.

Det skiljer så klart en del när man går in och väljer en bok att lyssna på också. Även här tycker jag att Storytel väljer ett trevligare sätt att presentera boken och dess information. Det är lite snyggare och modernare presenterat och jag gillar att man tydligare ser relevant information om boken. Jämför själva, Nextory till vänster, Storytel till höger:

Jag kollade som sagt lite på innehållet också. Jag blev lite förvånad över att ingen av dem har Harry Potter-böckerna. Å andra sidan hade båda Djupgraven som är sprillans ny, och t ex Vattnet drar. Storytel sägs ha större utbud men Nextory verkar komma ikapp, och jag fick känslan av att de kanske var snäppet bättre på eböcker och fick in dem lite snabbare, men det är inget jag vill ta e

Jag hade alltså föredragit Storytel om jag var tvungen att välja – jag gillar den lite mer polerade ytan och presentationen som känns mer 2016 och mer användarvänlig.

Vad har ni för erfarenheter? Och hur står sig de andra tjänsterna, som t ex Bookbeat?

 

 

En reaktion på ”Det högst ovetenskapliga testet om tjänsterna för ljudböcker i telefonen.

 1. Jag upptäckte häromdagen att jag hade konton hos alla tre. Nextory testade jag nu gratis, men både Storytel och Bookbeat hade jag betalabonnemang hos. Och då läser jag endast e-böckerna eftersom jag inte heller orkar med långsamheten i ljudböcker.
  Nextory är helt ok med bra utbud. Tyvärr har de bara vit lässida medan Storytel har så man kan välja, beige eller vit. Och beige är vänligare mot ögonen. Så jag har valt bort nextory för tillfället, det kan dock ändra sig om Nextory utvecklar sin tjänst lite mer.
  Bookbeat går bort. Knepig att hitta i och dåligt utbud ( eller så är utbudet bra, fast man inte hittar titlarna och tror att det är dåligt ).

  Så jag håller med. Storytel är bäst. Jag gillar dock uppstickare, så jag håller ögonen på Nextory.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s