Det här med att recensera.

Det är inte alltid så himla lätt. Det finns så många sätt att ta sig an en bok att det svåra ibland är att hitta ”rätt” ingång eller tråd att börja dra i. Hittar man en sådan brukar det oftast lösa resten av recensionen. Ibland är det nåt i handlingen, ibland huvudpersonen i sig eller så kan det vara en känsla eller nåt annat.

Ett sätt som ofta fungerar för mig är att fråga ”vad är det jag tyckte om?”och framför allt ”varför tyckte jag om det?” eller tvärtom. Jag känner att för min egen skull så behöver jag vrida och vända lite på texten och jag vill få fram det resonemanget i en recension. Jag vill undvika att bara rada upp ord utan motivering. Ni som läser ska helst förstå hur jag tänkt även om ni inte nödvändigtvis håller med.

Men nåt som jag tänker mer och mer på är just hur mycket eller lite jag håller igen med kritik med hänsyn till den som läser. Jag vet ju att den nyfikne författaren lätt kan googla på sitt namn och med lite tur så dyker nåt jag skrivit upp på en av de första sidorna i google. (Ni vet väl att allt efter sida 3 vid en googlesökning går att likställa med ett Mordor för webbsidor? Där dör de både plågsamt och ensamt.)

Jag går aldrig in med ambitionen att såga någon bok, varken utländska eller svenska. Däremot känner jag mer och mer att om jag på förhand tror att en bok inte kommer att passa eller vara tillräckligt bra, då låter jag bli att ta den. Jag avböjer fler och fler recensionsexemplar av exakt den här anledningen. Jag vill inte läsa sånt jag tror är ointressant. Jag vill inte ge nån en dålig recension i onödan. Därför kanske det bara blir så att det blir bra recensioner, men då får ni läsare tänka att jag bara plockar ut sånt som jag faktiskt tycker är läsvärt och vill rekommendera. Det är väl en bra grej för er? Eller?

Sen händer det ju naturligtvis att det dyker upp böcker som jag inte gillar, men då känner jag att det enda förhållningssätt som fungerar för mig är att vara ärlig men också konstruktiv i min kritik – sen får författare och förlag gnissla lite tänder i värsta fall. Det är lite svårt om man vet att författaren kanske läser recensionen när man är kritisk men så länge jag är saklig och kan redogöra för hur jag tänkt så tycker jag ändå att det är ok.

 

5 reaktioner på ”Det här med att recensera.

 1. Jag tycker ärligt talat att det är ett jättekonstigt förhållningssätt. Vet ju att jag också mest skriver om böcker jag gillar – men är det inte egentligen viktigare att skriva om det som inte är bra? Det som är fyllt av rasistiska eller sexistiska stereotyper, eller av annan anledning inte håller måttet. Har tänkt de senaste månaderna på det här, och det är ju ändå en del av deras jobb. Visst är det hårt att lämna ifrån sig något som ligger nära en själv osv, men kan en inte ta kritiken så ska en inte göra det. Jag tycker det är skitviktigt att folk får bli emotsagda ibland, och får lite kritik. Speciellt om de gör/säger/skriver knepiga saker.

  Känner också lite att jag nog skulle tappa trovärdigheten för en blogg som BARA skriver positiva recensioner, kanske för att jag själv har ett ganska kritiskt förhållningssätt när jag läser och aldrig enbart låter mig underhållas av någonting. Precis som jag håller mig skeptisk till personer som är glada hela tiden skulle jag hålla mig extremt skeptisk till en person som bara skrev om böcker personen gillade.

  Gilla

  1. Ja, visst är det viktigt att lyfta fram sånt man inte tycker är bra i det man läser. Men varför ska jag vara den som läser dåliga böcker bara för att nån ska recensera dåliga böcker? Kan jag på förhand välja mellan ”den här boken tror jag inte är bra” eller ”den här boken är jag intresserad av att läsa” så tycker inte jag att det är jättesvårt att välja. Min tid jag kan lägga på läsning är begränsad och jag är inte ett dugg intresserad av att lägga den på sånt jag inte tror är värt besväret. Visar det sig att den boken jag är intresserad av har brister så självklart ska det tas upp i en recension, så pass kritisk läsning gör jag ändå.

   Gilla

   1. Nej, såklart, det gör ju inte jag heller. Men då fattar jag inte diskussionsfrågan i så fall… Vem VÄLJER att läsa böcker en tror är dåliga? Är inte det här en icke-fråga?

    Gilla

   2. Du frågade explicit om det inte var bra för dina läsare att du mest skriver bra recensioner och att du boktipsar och lyfter fram sådant som är bra. Jag kritiserar ditt förhållningssätt och du mansplainar mig. Fräscht. ”:)”

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s