Vattnet drar

vattnet-drarFörfattare: Madeleine Bäck

Beskrivning: ”Kroppen av en kvinna hittas vid Malmjärn i Gästrikland. Har det något med den illegala sprithandeln att göra? Eller stölden av den värdefulla madonnan i Ovansjö kyrka? Något har förändrats i bygden under den här helvetesvarma sommaren. Det känns i själva luften. Som ett elektriskt stråk av begär och desperation. Det som legat dolt i hundratals år har vaknat igen.”

Omdöme: Vi lyckades köra vilse en gång i skogarna mellan Ockelbo och Gävle, det vill säga ungefär i de trakterna som ”Vattnet drar” utspelar sig i. Det är trakter som passar utmärkt för den här sortens berättelse (kan man säga urban fantasy om den utspelar sig utanför storstäder?) där Bäck korsar Engelsfors-trilogins diskbänksfantasy med tv-serien ”Jordskott”. Men det är samtidigt en rätt slentrianmässig jämförelse även om den funkar för att sätta in ”Vattnet drar” i nån sorts sammanhang.

Men ”Vattnet drar” är grisigare (på det bra sättet!), innehåller mer black metal-referenser och har en spännande intern mytologi som gör att den ändå känns väldigt tilltalande. Persongalleriet är brokigt med allt från den frånskilde småbarnspappan till den psykopatiske hembrännaren. Ganska snart så får ändå ett par personer lite större utrymme men det finns gott om utrymme för Bäck att göra karaktärerna lite mer flerdimensionella än vad det är nu. Jag tror att karaktärerna får stå tillbaka lite för att Bäck behöver etablera premisserna för berättelsen på ganska begränsat utrymme och då får persongalleriet helt enkelt vänta lite på att utvecklas. Eftersom det är en trilogi förutsätter jag att detta löser sig av sig självt med tiden. Jag är inte det minsta orolig för det.

Jag gillar verkligen de miljöer som Bäck beskriver. Det påminner lite om samma typ av miljö som i Christoffer Carlssons ”Oktober är den kallaste månaden” men i ”Vattnet drar” så är det inte riktigt så illa som i Carlssons bok även om det enligt Bäck är rätt nedgånget och sunkigt även i Gästrikland. Nån kallade det en sorts postapokalyps och det kanske inte helt fel ibland. Avfolkningen av landsbygden och de dåliga förutsättningarna känns kanske lite Distrikt 12? Eller så säger jag bara så för att jag själv bor vid en grusväg där tjälskotten verkar fridlysta.

Det som också särskiljer ”Vattnet drar” lite grann är hur mycket av magin är baserad på…eh… utbyte av kroppsvätskor. På nåt sätt så känns det ändå fullt rimligt att det är kopplat till nån sorts djurisk och primal urkraft och dessutom i förhållande till nåt som har med gammal folktro och magi att göra.Det ska bli spännande att se vart det här tar vägen i kommande böcker och få lite mer förklaringar till varför saker är som de är i boken.

Vi behöver dock fundera lite på just vilka som ska läsa boken. Det svåra är nämligen att säga var nånstans ni ska gå i butiken för att hitta boken. Den går säkert att hitta på fantasyhyllorna, men det är ju ingen ”vifta med svärd”-fantasy. Det är inte heller omöjligt att den står på nån sorts urban fantasy-hylla, men den innehåller inte glittrande vampyrer eller kittlande kärlekstrianglar. Kanske står den på ungdomshyllan, men den innehåller nästan ingen karaktär som är under 20?  Så ni har ett antal ställen att leta på, men leta för bövelen efter den gröna boken med de snygga gröna sidorna. Grymt snyggt formgivet!

Jag tycker att det här är riktigt kul läsning även om det finns saker som går att lyfta ännu högre. Jag saknar det där lilla extra än så länge. Men det är en bra debut och en trevlig ny bekantskap som bådar gott. Och alla böcker som namedroppar Watain och Behemoth förtjänar en extra stjärna i min bok. I skrivande stund (7/10 2016) kostar den dessutom under 100 bananer på Adlibris…

Tack till Natur & Kultur för recensionsexemplaret!

Finns på Bokus och Adlibris och de flesta handlare.

2 reaktioner på ”Vattnet drar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s