Ingen normal står i regnet och sjunger

ingen-normal-star-i-regnet-och-sjungerFörfattare: Sara Ohlsson

Beskrivning: ”Varför finns det inga kvinnliga trubadurer? Varför är det alltid Ella som ska skriva när det är grupparbete? Varför förväntas tjejer vara på ett sätt och killar på ett annat, och hur gör en egentligen för att vara tvärtom? Och om kärleken är som ett elstängsel och elstängslet redan är ihop med någon och någon är ens bästa vän i hela världen. Hur gör en då?”

Omdöme: Sju ord är lagom långt för en titel, det har jag alltid tyckt. Det gör också att jag ställer högre krav på sånt som har långa titlar – om nån har haft den goda smaken att dra till med en löjligt lång titel måste hen vara en vettig person och därmed höjs ribban. Sån är jag.

”Ingen normal står i regnet och sjunger” fick faktiskt ligga till sig lite innan jag skrev recensionen. Den behövde mogna och landa lite i mitt huvud. Inte för att den är särskilt tung eller svårläst utan snarare för att jag behövde få rätt på mina funderingar kring den och hitta rätt ord.

Fast egentligen är det inga konstigheter. Jag överkomplicerar bara alltihop. Så här är det nämligen –  jag gillade boken. Som tusan. På sätt och vis påminner den en hel del om en viss Anna Ahlunds ”Du, bara” fast med ett annat anslag. Där Ahlund som bekant är jazz och duggregn mitt i sommaren är Ohlsson indiepop från Göteborg och orkaner och det fina är att båda gör det så himla bra när de i grunden berättar om liknande saker och med samma självklarhet.

Som jag skrev så är boken varken tung eller svårläst. Tvärtom så går det fruktansvärt fort att läsa boken och Ohlsson hinner samtidigt på ett elegant sätt väva in både samhällsfrågor, feminism och normkritik på ett sätt som gör att det aldrig känns forcerat eller föreläsande. Istället känns det både provocerande självklart och relevant i sammanhanget samtidigt som boken är riktigt underhållande samtidigt. Sånt är supersvårt men Ohlsson löser det utan att ens bli lite svettig i pannan. Hon skriver så som jag skulle vilja kunna skriva.

Jag hade faktiskt rätt höga förväntningar på den här eftersom jag gillade debuten ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” (Se! Sketalång titel även där!) så mycket och jag blev inte besviken. Tvärtom. Det här är riktigt bra grejer, kanske en av höstens bästa.

Finns på Adlibris, Bokus, biblioteket och där ni vanligtvis brukar hitta döda träd.

4 reaktioner på ”Ingen normal står i regnet och sjunger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s