Ingenting och allting

9789163889448_200x_ingenting-och-allting_haftadFörfattare: Nicola Yoon

Beskrivning: ”Maddy lider av en extremt ovanlig sjukdom som i princip innebär att hon är allergisk mot världen. På sjutton år har hon aldrig varit utanför huset. Hon fördriver sina dagar med att plugga på distans, umgås med sin mamma och sköterskan Carla och läser mängder av böcker.

Så en dag flyttar den jämnårige Olly in i huset bredvid – svartklädd, graciös som en katt och med ögon blåa som Atlanten. Fascinerade betraktar de varandra från varsitt fönster. Men när de börjar chatta och lär känna varandra på riktigt inser Maddy att hon måste få träffa honom, vilka riskerna än är. För vad är egentligen livet värt om man aldrig får veta hur det är att älska någon på riktigt?”

Omdöme: Jag ska inte gilla den här. Precis allting är fel. Den är så kopiöst förutsägbar  – jag kan räkna ut precis allting och ”twisten” är så uppenbar att de lika gärna kunde tryckt den på omslaget. Det är insta-love och brådmoget och kliché på kliché inslaget i ytterligare en kliché med rosa omslagspapper och ett färgglatt snöre om alltihop. Den är så…amerikansk. Jag tror ni fattar vad jag menar med det.

Men som ni vet är ju inte allting så där enkelt. För vem satt på tåget och oohade och aahade och tänkte menhurskadetgåärhoninteriktigtklok och åh nej och allt det där?  Rätt i fällan med andra ord. Jag åkte dit så det bara stänkte om det. Men jag står för det.

Sanningen är att det här är en kopiöst trevlig bok. Jag tycker allvarligt talat bättre om den än allt jag läst av John Green, Morgan Matson och Stephanie Perkins.

Ja, boken har problem, precis som jag skrev i första stycket. Framför allt är det det här med att det går så förbannat fort alltihop. ”På min tid osv…”

Men det är så charmigt alltihop, löjligt charmigt. Språket är väldigt välskrivet och bra formulerat och boken är riktigt trevligt illustrerad av Yoons make. En del av texten är email och chattloggar och ger en skön känsla av närhet till verkligheten. Jag tycker om Stina Wirséns omslag, men ärligt talat tycker jag nog ännu bättre om det amerikanska originalomslaget, jag tycker det är ruskigt snyggt. Jag vet inte riktigt vad det är som gör att Yoon lyckas trots allt och tro mig när jag säger att jag försökt analysera mig fram till det. Jag vet bara att det funkade väldigt bra på mig.

Inte nödvändig läsning på nåt sätt, men är ni på humör för lättsmält myspys a lá ovanstående författare, då är det faktiskt bara för er att slanta upp. You’ll like.

Finns på Adlibris, Bokus, biblioteket. Ni vet.

En reaktion på ”Ingenting och allting

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s