Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyr

snack-parrows-intergalaktiska-rymdbyra-for-underliga-mysterier-och-piratbestyrFörfattare: Camilla Linde

Beskrivning: ”Rymdpiraten Snack Parrow har fått ge upp sitt piratande och startar istället en rymdbyrå för att lösa mysterier. Av en slemmig humfurk köper han ett rymdskepp med kristallkrona för att kunna resa mellan galaxerna. Ett skeppsspöke blir kapten eftersom han själv inte kan köra skeppet.Tillsammans med kompanjonen Flax drar de ut på äventyr. Men resan blir kort, för rymdbaljan går sönder. De måste till Skrotplaneten för att skaffa reservdelar. Men Skrotplaneten vaktas av universums farligaste varelser: Robotkaninerna.Ska de lyckas komma levande därifrån?”

Omdöme: Nio ord i titlen. You had me at nio ord. ”Snack…” är en barnbok för kids som gillar roliga och fantasifulla berättelser som är både roliga och spännande. Ganska brett tilltal alltså. Är det dessutom så att de kanske har nån liten dragning till rymden – ännu bättre. Det jag gillar är att Camilla Linde har ett trevligt sätt att skriva som gör att det dels funkar för barnen, men utan att för den delen tråka ut de vuxna som antagligen får läsa den här om och om igen – ni vet, lite som de bästa Pixar-filmerna. Eller som en litterär smörgåstårta med flera olika lager. Och om nån nu missat det så gillar jag smörgåstårta, både litterära och såna man äter. Rent åldermässigt kan den nog funka för 6-10 år, och kanske även som lättläst bok för ännu äldre barn. Det är inget onödigt svårt språk, men Linde har inte heller gjort det extremt förenklat för den sakens skull vilket jag upplever som något positivt.

Boken är en introduktion i det fullkomligt skruvade universum som Snack Parrow bor i, befolkat med mängder av konstiga varelser. Den uppenbara referensen är ju Douglas Adams och ”Liftarens guide till galaxen” eller för den delen Terry Pratchett och en sorts Firefly-möter-Tintin-grej. Det är helt enkelt i samma anda och det är verkligen inte fel i min bok.

Det jag skulle vilja ha mer av är illustrationer, ös på bara! Det är en av sakerna som jag tror att PAX-böckerna vinner mycket på och jag ser ingen anledning till att det inte skulle kunna funka även här. Det behöver inte vara serierutor, men gärna ännu fler illustrationer av de olika varelserna till exempel. För övrigt skulle jag vilja se merchandise med robotkaninerna. Jag behöver ett sånt mjukisdjur på mitt kontor som guldfiskar behöver vatten.

Tack till Whip Media för recensionsexemplaret!

Finns på Adlibris, Bokus och de andra ställena.

 

 

3 reaktioner på ”Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyr

  1. Älskar att du tog Firefly-referensen! Det är så jag sållar ut vilka här i världen som är mina favoritpersoner. Så grattis – du är nu en av dem 🙂
    Intressant tanke med illustrationerna också. Jag håller just nu på att skriva på uppföljaren och faktiskt är tanken att det ska bli ungefär dubbelt så många till nästa bok. Great minds och allt sånt där 🙂

    Stort tack för recensionen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s