Du och jag, Darth. Du och jag.

Jag vet inte exakt, men jag borde varit nånstans mellan 5-7 år gammal. Mina föräldrar hade bekanta borta i Perstorp och de hade två pojkar i ungefär samma ålder som mig och min bror. När våra föräldrar satt på ovanvåningen och pratade och gjorde tråkiga vuxensaker brukade vi sitta i källaren och antingen spela Nintendo eller titta på video (ja, de hade dyra tekniska prylar jättetidigt. Vi hade inga såna saker förrän långt senare.). En av de filmer som de hade satte enormt djupa spår i mig.

Till exempel så var jag under lång tid livrädd för att filmens stora svarta väsande bad guy gömde sig under vår trappa och om man inte sprang nerför trappan så skulle han sträcka in handen mellan trappstegen och tag tag i foten så att man ramlade. Att själva springandet nerför trappan skulle kunna vara skäl i sig att ramla var så klart ingenting som jag tänkte på.

darth-vader-star-wars

Klart att Darth Vader skulle hänga under vår trappa. Han hade väl inget bättre för sig liksom.

 

Jag vet ärligt talat inte hur många gånger jag sett de tre första filmerna. Det är tvåsiffrigt i alla fall – för varje film. Och efter att ha sett ”Rogue One” i söndags var min första tanke i bilen hem att jag måste se om dem igen så snart som möjligt och sen trycka in ”Force
Awakens” på slutet. När jag räknar är det alltså runt 30 år sedan jag såg ett litet rymdskepp bli bordat av soldater i vita rustningar och lasergevär för första gången. Det är helt galet egentligen. Och jag är fortfarande lika frälst. När jag slängde i blu-ray-skivan igår tänkte jag på att det kändes precis lika roligt att börja titta på filmen som alltid. Jag hade en bekant en gång som sa att han älskade ”Hajen” så mycket att han kunde se den två gånger på raken och bli lika exalterad på andra varvet. Jag kan absolut känna igen mig i det.

Det är fortfarande svårt att tycka om de där tre andra Star Wars-filmerna. Jag har inte sett dem på flera år förutom snuttar när de gått på TV. Det är liksom så att kärleken till de andra filmerna är så stor fortfarande att jag än idag inte är helt ok med hur brutalt usla de där filmerna med Jar-Jar Binks faktiskt är. Men jag måste nog se om dem, om inte annat för att det alltid är bra att ompröva sina likes och dislikes med jämna mellanrum.

Man lever ju på hoppet, inte sant? A new hope?

anewhope1-e1447523164712

Nån undrar kanske om Star Trek? Pfft. Det är inte ens i närheten.

8 reaktioner på ”Du och jag, Darth. Du och jag.

 1. Star Wars. Min stora kärlek sedan, även jag, såg filmerna som ensiffrig-åring på den VHS-spelare som vi var först(!) med av alla jag kände – då vi fortfarande kallade det för Stjärnornas krig. Kopiorna jag hade var så urusla att jag på riktigt inte såg wampan i Empire förrän långt senare – visste inte riktigt vad som hände där i grottan. Som brådmogen språknörd var min absoluta favoritdel i ettan (del IV, ni fattar) när vi i jawasarnas ”transport”, i två korta klipp, får se den där roboten som sitter och pratar för sig själv på något rymdigt språk. Ryser än idag.

  Och ryser är väl också vad jag gör alltsomoftast när jag ser ”de där andra” – om än av andra skäl. Jar-Jar, Sound of Music-scenerna i tvåan, Padmés klädsamt sönderrivna kläder i trean(?) … Hur kunde det gå så illa?

  Men nu har de ju shejpat upp sig. Ska se Rouge One med maken i övermorgon, när dottern är på dagis.

  Gillad av 1 person

  1. Beror lite på faktiskt! Ska man se dem i den ordning som allting utspelar sig kronologiskt i filmernas universum så börjar man med Episode 1: The Phantom Menace, och därefter Episode 2: Attack of the Clones och Episode 3: Revenge of the Sith. Problemet är att de tre filmerna är riktigt jävla skitdåliga, inte bara om man som jag är gammal fan utan även om man har nån form av smak öht. Usel CGI, tveksamma karaktärer (Jar-Jar, för i helvete vad han provocerar mig), och tillkrånglat i allmänhet.

   Med andra ord, inte ett bra sätt att introduceras om man inte har hög smärttröskel och klarar av att ha ”om tre filmer, då blir det här skitbra” i huvudet samtidigt.

   Jag skulle nog hellre se nya filmen på bio, sen gå all-in på de tre gamla klassikerna och därefter förra årets Force Awakens. DÄREFTER Episode 1-3. Då har man sett allt det bra innan man ger sig på det där andra.

   Just my opinion.

   Gilla

  2. Nja, vänta nu här. Att BÖRJA med Rogue One, utan att ha något sammanhang … Jag vet inte jag. Jag skulle nog rekommendera att man börjar med de gamla filmerna. Och sedan kan man gå loss på de senaste (Rogue One först kanske, sedan Force Awakens). Sedan kan man se de ”gamla nya” (episodes 1-3) som ren kuriosa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s