Men hur tusan börjar man då?

Ok, så jag har alltså outat mig. Jag vill skriva skönlitterärt. Inte så att jag inte gillar att blogga för er, men man ska bejaka sina infall.I alla fall om de är lagliga.

Så första steget till att göra nåt är att bestämma vad man ska låta bli. Avgränsningar. Jag har så klart inte den blekaste aning om vad jag gör så jag freestylar mest hela tiden och det måste ju vara ok tycker jag. Hell, det är min metod.

Men ett sätt kan som sagt vara att fundera på vad jag gillar. Därför har jag funderat ut några saker som jag är i princip 100% bestämd med.

 1. Vardagsnära ungdomsbok. Man ska kunna gå och se ungefär samma saker som mina huvudpersoner. Jag älskar fantasy, dystopier, superhjältar. Det vet ni.  Men jag vill absolut inte skriva sånt. Jag reder inte ut att hitta på stora komplicerade magisystem och rita kartor och grejer. Jag vill kunna skriva att nån handlar på ICA.
 2. Liten ensemble. Jag är inte en sån som klarar av att ha lika många karaktärer som det finns invånare i en mellanstor svensk kommun. Det kan ha att göra med mitt attention span. Eller så vill jag bara minimera risken att skriva fel namn (vilket jag säkert kommer att göra ändå, tro mig).
 3. Max 300 sidor. Helst mindre, säg 250-300?
 4. Korta kapitel. Jag avskyr kapitel som är 40 sidor långa.
 5. Humor! Jag vill ha en balans mellan allvar och humor, och det finns allvarligt talat för få roliga ungdomsböcker.
 6. Det kommer att vara en kille som är huvudperson. Högst troligt andra generations invandrare. Typ 97% sannolikhet att det blir så.

Om nån undrar så ja, det finns en idé till story. Och en 500 ord lång inledning. Men vi bekantar oss fortfarande med varandra, den här idén och jag. Vi har en lång väg att gå.

Men vet ni? Imorgon får ni en trettondagspresent! Och för den som fortfarande inte läst julklappen så kikar ni in här. Det underlättar nog.

17 reaktioner på ”Men hur tusan börjar man då?

 1. vad roligt! och precis den bok jag trodde att du skulle skriva 🙂 ett tips: bestäm dig för ett antal ord, tex 70 000, och så skriver du ett visst antal varje dag. då har du ett färdigt manus på rätt kort tid, och sen är det bara att redigera. easy peasy. lycka till!

  Gilla

 2. Ser fram emot att läsa den! 🙂 Blir dock lite nervös över att min huvudperson (i nytt manus) också är kille och andra generationens invandrare. Han är lite orlig också. Tänk om vi skriver samma story! Tänk om alla bara handlar på Ica hela tiden!

  Gilla

  1. Så där brukar jag också känna! Tänk om jag skriver samma bok som alla andra, liksom. Min senaste ågren handlar om att Sana i SKAM påminner en aning om bästa vänninan till huvudpersonen i min debutroman.

   Dock tror jag på allvar i mina bättre stunder att två personer kan skriva samma historia på extremt olika sätt, eller extremt olika historier på liknande sätt. Båda alternativen leder till harmonisk samexistens, får jag för mig.

   Gilla

 3. Kul! Och bra att du fick till begränsningen. Jag vill skriva, men kommer aldrig att få till något vettigt eftersom mina allt för många idéer drar iväg åt olika håll och inte kommer överens med varandra. Personligen tycker jag inte om korta kapitel, långa kapitel (gärna med långa titlar) är min grej.

  Tips kring skrivande kan du hitta här: http://nanowrimo.org/ (fast det har du kanske redan sett). Nu är det långt tills nästa november, men man kan alltid ta en annan månad och köra upplägget på. Lycka till!

  Gilla

  1. Ska absolut kika där. Jag har tidigare helt ignorerat nanowrimo men det kanske får bli ändring på det i år…

   Jag gillar egentligen också sjukligt långa kapiteltitlar och speciellt såna där där det står nåt i stil med ”Kapitel IX i vilket person X möter person Y på plats Z och objekt Å får en framträdande roll”. Känns dock inte helt rätt för just det här proojektet så får spara den varianten till senare!

   Gilla

 4. Så himla kul! Även jag tycker att det låter som om grundförutsättningarna är rakt upp i din gränd. Antal ord är bra att ha koll på, tycker jag med. En väktares bekännelser är på ca 65000 ord och det blev väl omkring 280 sidor i tryckt form, tror jag, så har du ett riktmärke.

  Om du är intresserad av att följa min egen förvirrade färd genom författandet så kan du kolla min blogg (Alla bloggar utom jag) och sortera på taggen ”Författarskola”. Det rör sig inte om någon regelrätt sådan, dock, för en sådan är jag inte kvalificerad att hålla. Vad det handlar om är i stället vad jag kommer att tänka på när jag själv skriver. Eller fastnar. Eller någonting däremellan.

  Men viktigast av allt: Skriv. Det enda säkra sättet att misslyckas med att skriva en bok är att inte skriva den alls.

  Gilla

  1. instämmer här till fullo. precis så lyckas man. och misslyckas! 🙂 lycka till allihop. själv är jag på det där stadiet att jag inte börjat skriva nästa manus än, och det är ett väldigt lyckligt stadium.

   Gilla

  2. Åh, vad bra! Jag har funderat på det där med antalet ord. Jag är ju av naturen rätt babblig av mig så vi får väl se var det landar till slut, men jag vill verkligen inte dra över 300 sidorsgränsen. Får väl ta fram yxan när jag är klar antar jag.

   Älskar din författarskola! Jag lär mig massor!

   Gilla

  3. Min son läser just En väktares bekännelse, och när han är klar är det min tur. Ser fram emot läsningen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s