Det bakvända skrivtipset

Det haglar med skrivtips från höger och vänster om man är intresserad av sånt. Jag har som bekant själv fått en hel del och det är givietvis något jag är väldigt tacksam för. Det har handlat om allt ifrån att sätta ett mål på ett visst antal tecken/dag till att skriva en mening till för att beskriva saker tydligare.

Ett av tipsen jag däremot gett mig själv är att göra precis tvärtom. Jag tror att ett av de ställen jag lärt mig absolut mest om författarskap och dessutom skrattat så att jag kiknat är genom att lyssna på podden ”My dad wrote a porno”. Hiss-pitchen lyder så här:

”Imagine if your Dad wrote a dirty book. Most people would try to ignore it and pretend it had never happened – but not Jamie Morton. Instead, he’s decided to read it to the world in this hilarious comedy podcast. With the help of his friends, James Cooper and BBC Radio 1’s Alice Levine, Jamie reads a chapter a week and discovers more about his father than he ever bargained for.”

Grejen är så här: boken ifråga, ”Belinda blinked” som alltså är skriven av Jamie Mortons pappa under pseudonymen ”Rocky Flintstone” är nåt av det absolut sämsta och mest icke-upphetsande som nånsin skrivits i genren erotisk fiktion, och däri ligger alltså själva humorn och alltså även lärdomarna. Rocky Flintstone bryr sig inte om petitesser som tid, geografi, grundläggande anatomi, vettig dialog, hur och när karaktärer presenterar sig. Småsaker liksom. Det räcker ju med pseudonymen så fattar man åt vilket håll det är på väg.

Just på grund av detta är det FRUKTANSVÄRT roligt, och inte minst att höra hur Jamie plågar sig igenom sin pappas böcker är fantastiskt roligt på nivån där man får ont i käken. Om ni inte har nåt emot lite beskrivningar av sexuell karaktär, om än hysteriskt skrattframkallande och så långt ifrån upphetsande som man kan komma, så vill jag varmt rekommendera den.

Som sagt, man kan dessutom lära sig saker om man lägger den sidan till. Hela podcasten blir som en sorts ”how not to” vilket funkar väldigt bra åtminstone för mig. Jag har klagat tidigare på att man inte behöver vara överdrivet detaljfixerad men det är ju självklart att raka motsatsen inte är jättebra heller. Så man måste väl åtminstone lite då och då ställa sig frågan ”är det rimligt?” för att slippa de värsta felen. Att Rocky Flintstone inte gjort det utan istället hällt i sig en extra flaska billigt rödvin är dock extremt tydligt.

Ni författare som läser här ibland, vad är era bästa tips i ”gör inte som jag för det var himla dumt”-kategorin?

4 reaktioner på ”Det bakvända skrivtipset

  1. tänk inte: WAOW, nu måste jag visa på arbetarrörelsens uppkomst och illustrera det i säg fyra unga människor som bara genom sina sätt att vara liksom ska vara en del av denna rörelse!
    det är rätt dumt till att börja med. men döp inte en av dem till Axel, efter arbetarrörelsens huvudfigur, och ändra det sen inte till ferdinand, genom att klicka på ”ersätt alla”.
    så. råd slut 🙂

    Gilla

  2. Så synd att jag inte orkar lyssna på poddar. Är helt trött på kvällarna av babblande eftersom mitt jobb går ut på att prata med kunder hela dagarna, så en tyst trevlig bok funkar bättre. Så poddar går tyvärr bort helt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s