Ordbrodösen

ordbrodosenFörfattare: Anna Arvidsson

Beskrivning: ”Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett.

I en värmländsk bruksort bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. De har en stark ställning och en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser. Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Hennes mor, mormor och mormors mor har alla fått kraften på sin artonårsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test. När Alba misslyckas står alla handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet.

Men någon försöker hindra hennes sökande. Någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål.
Någon som kan få vem som helst att lyda.”

Omdöme: När jag besöker folk brukar jag jämt kolla i deras bokhyllor, deras skivsamlingar, filmsamling och så vidare. Det är så jag tar reda på saker om personer. Bra smak betyder bra människor (ok, jag vet att det inte är så enkelt, men man måste ju börja nånstans, eller hur?) och ska jag döma utifrån det så vill jag boka in mig på luncher/frukostar/middagar med Anna Arvidsson och gärna resten av pannkaksklubben också, helst igår. I ”Ordbrodösen” refereras det till både Harry Potter och Veronica Mars, och inte bara en utan TVÅ Richard Curtis-filmer och då framför allt min favoritjulfilm genom alla tider: ”Love Actually”. Den andra är förresten ”About time” om det är nån som undrar. Med andra ord: högsta betyg.

Men nu är det ju inte Anna som ska recenseras, istället ska den här bloggen som omväxling recensera en bok.

”Ordbrodösen”alltså. Vi kan börja utifrån och in. Om inte det här är ett av årets snyggaste omslag så ska jag äta upp min New Era-keps. Eller åtminstone gnaga lite på skärmen. Rasande snyggt formgivet, från färgsättning till guldreliefen och reservoir-pennan på ryggen. Dessutom älskar jag flexband, jag vill bara säga det.

Det som finns mellan de mjuka pärmarna är som tur är inte långt efter. Jag har haft sygelige forventninger som man säger numera i denne post-SKAM-verlden och det är ju en himla tur för alla inblandade att jag slipper bli besviken. Förväntningarna har varit höga ända sedan jag hörde pitchen för första gången och med tanke på allt jag läst och hört, inte minst från två andra flitigt omnämnda författare på den här bloggen, så hade det ju varit förbannat tråkigt om det visade sig att Anna nummer tre levererade en bok som man inte tyckte om. Det var faktiskt ett orosmoment hos mig innan jag läste boken. Jag skojar inte.

Men det här är faktiskt bra på riktigt. Jag gillar så många saker med den här boken att det bestående intrycket blir att allting är top notch. Karaktärsbygge, miljöer, intrig. Sidantalet. Rubbet. Och så är det en debut också, vilket gör det ännu mer imponerade.

Speciellt så vill jag lyfta fram tonen i språket som är så bra avvägd för att passa både tonårsläsaren utan att för den delen kännas för lätt eller barnslig för alla oss som varit med så länge att vi upptäcker att alla våra favoritlåtar kom ut för 20 år sedan (eller mer). Det gör att boken får ett tilltal som skär rätt igenom alla ålderskategorier och ger den möjlighet att nå ut till en väldigt bred läsekrets. Här tror jag att Annas bakgrund som kommunikatör varit till stor hjälp, och på ett utmärkt sätt.

Nån kanske undrar ”men är den spännande då?”. Eh, ja. Det här är en bladvändare av högsta klass. Som läsare kan man inte låta bli att läsa lite till och det är kanske det finaste betyg man kan få som författare, att man lyckats med just den saken.

Grattis Anna – du har som sagt redan fått högsta betyg, men du får samma betyg för boken. Attans vad bra ni är! (För övrigt är du skyldig mig två kolor men det blev rätt bra ändå skulle jag vilja påstå.)

Köp för bövelen på Adlibris, Bokus eller vilken handlare ni nu föredrar.

6 reaktioner på ”Ordbrodösen

  1. Jag hämtade ut mina hos tullen igår eftermiddag så hann bara med halva. Resten ska läsas ikväll, blir lämplig sysselsättning efter kalas. Avskyr kalas men vad gör man inte för de små liven.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s