Hur sköter du ditt egentligen?

Varning för inlägg av bloggarteknisk karaktär. Om ni inte är intresserade så kan ni med fördel lyssna på senaste avsnittet av ”Bladen brinner” istället.

Jag har en tid slitit med att försöka bli bättre på att faktiskt komma ihåg vad jag läser. Ibland känns det lite som att min hjärna är täckt av ett tjock lager teflon vilket gör att jag är himla dålig på att komma ihåg saker, och kombinerar man det med att det tar lite längre tid för mig att få ihop recensioner nuförtiden så inser ni ju snabbt att den där matten inte riktigt går bra ihop.

Därför tänkte jag att jag skulle testa att slänga upp ”skalet” till en recension så fort jag satt tänderna i en ny bok så att det är klart redan från början, och sen fylla på med tankar och funderingar längs vägen istället. Jag har ju trots alltid telefon eller dator i närheten så de tekniska lösningarna finns ju alltid där. I teorin borde det här hjälpa till att få upp kvaliteten på recensionerna, eller åtminstone göra att det blir lättare för mig att skriva dem.

Ni andra som är lika nere i träsket som jag, vad har ni för strategier?

teflon

7 reaktioner på ”Hur sköter du ditt egentligen?

 1. Har inga bra tips. kan bara säga att din plan låter bra. Jag har alltid föredragit att skriva recen direkt efter att boken är utläst, typ dagen efter eller så. Nu finns tyvärr inte alltid orken eller lusten att skriva och ofta är det tidsbrist som ställer till det. Och då blir det svårare.
  Enda problemet med ett ”skal” är att jag tycker det är skittrist att skriva något som ändå inte ska publiceras. Och då blir det inte av. Men det kanske funkar bättre för dig. 🙂

  Gilla

 2. Tyvärr kan jag bara meddela att det förmodligen kommer att bli värre med åren, det där med minnet. Själv kommer jag inte ihåg någonting alls. Jag kan knappt se en tv-serie, eftersom jag glömmer vilka folk är och vad i helvete som har hänt mellan avsnitten. Böcker är nästan omöjliga att läsa, eftersom man ofta behöver ha lite koll på detaljer för att hänga med i svängarna. Mina vänners liv fixar jag heller inte att hålla mig à jour med, vilket kan bli oerhört plågsamt för alla inblandade eftersom ju detta tydligt – och felaktigt! – indikerar att jag inte kunde bry mig mindre.

  Att jag kan skriva böcker som håller ihop någorlunda är en anomali mitt i alltihopa. Där har jag plötsligt stenkoll på ett helt manus rakt igenom.

  Jag gör så här för att hantera min extrema teflonhjärna: Jag skriver upp saker i telefonen hela tiden. Verkligen hela tiden. Har en app där jag enkelt skriver små anteckningar på ett kategoriserat sätt. Det är mitt sätt att hantera tillvaron.

  Så kanske föra anteckningar medan du läser? Jag menar, utan att nödvändigtvis ha ett ”skal”. Stödord bara. Snabbt nedklottrade, utan att du tappar tempo i läsandet.

  Gilla

  1. Provade det ett tag, men blev så störd i läsandet. Men kanske så fort man kommit hem, typ under den där stunden när makaronerna kokar och man annars spelar spell på mobilen?

   Och det där låter inte alls bra, det där med att teflonet blir ännu tjockare med åren…

   Gilla

  2. Vad för app använder du? Jag hade ju tänkt börja med Bullet Journal ( googla ). Både för att det verkar praktiskt som fasen, men det ser också så där mysigt pyssligt ut. Sedan att jag inte är den pyssliga typen, eller att jag inte direkt prioriterar att rita rader i en anteckningsbok istället för att läsa, glömdes behändigt nog bort i min planering. Så en app låter ju bättre. 🙂

   Gilla

   1. NoteMaster heter den (Apple). Himla spartansk, med en enkel katalogstruktur, som duger bra för mig och inte en massa störande lull-lull som man måste lära sig att använda. Man kan lägga in bilder och punktlistor och så, men inte några jätteavancerade grejer. Den synkar bra mellan telefonen och paddan också, samt backar upp sig själv på exempelvis Dropbox.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s