The Dream Thieves

the-dream-thievesFörfattare: Maggie Stiefvater

Beskrivning: ”If you could steal things from dreams, what would you take?
Ronan Lynch has secrets. Some he keeps from others. Some he keeps from himself.  One secret: Ronan can bring things out of his dreams.

And sometimes he’s not the only one who wants those things.

Ronan is one of the raven boys – a group of friends, practically brothers, searching for a dead king named Glendower, who they think is hidden somewhere in the hills by their elite private school, Aglionby Academy. The path to Glendower has long lived as an undercurrent beneath town. But now, like Ronan’s secrets, it is beginning to rise to the surface – changing everything in its wake.”

Omdöme: Mina projekt tenderar att dra ut på tiden. Det var rätt länge sen jag läste ”The Raven Boys” och först nu avslutar jag del två i serien. Bättre sent än aldrig antar jag.

Men vi kan säga så här, det kommer inte att ta lika lång tid innan jag ger mig på nästa del. Sent ska syndaren vakna heter det ju.

Jag är fortsatt förtjust i Stiefvaters sätt att skriva. Som jag skrev i recensionen om ”The Raven Boys” så är det här böcker som i princip måste läsas på engelska. Hon har en så speciell ton och frasering att det helt enkelt är tvunget att läsa på originalspråk för att få med allting på bästa sätt. Det finns en fyllighet och komplexitet i språket med fler nyanser än valfri vinexpert kan hitta på. Inget ont om svenska översättningen dock, men det är lite som skillnaden mellan färska och frysta bär – det är fortfarande samma bär, men det är faktiskt inte riktigt samma sak ändå.

Det här är framför allt Ronans bok , och vi får lära oss mer och mer om både honom och hans förmåga att hämta saker ur drömmar. (Om jag hade haft den kraften hade det gått käpprätt åt skogen vill jag bara säga. Det hade legat helstekta dinosaurier till höger och vänster, och motorcyklar och jackor och gud vet vad.) Men alla karaktärerna utvecklas på något sätt och gestaltas tydligare och tydligare, och inte minst The Gray Man. Vilken biroll! Femtio nyanser av grått. Minst.

Ronan växer väldigt mycket i den här boken, och jag uppskattar verkligen hur han skildras. Hur han brottas med sitt förhållande till sina bröder, Gansey, hans antagonist Kavinsky. Varför han är som han är med all ilska han har inuti sig.

Ska man nu gnälla lite så är det här en sorts mer eftertänksam urban fantasy, vilket kanske inte tilltalar prcis alla. Den som förväntar sig Marie Lu- eller Rick Riordan-tempo får alltså lugnt ta en kaka till och stilla sig lite. Därmed inte sagt att det inte är actionscener, men det är liksom inte där tyngden ligger. Styrkorna ligger som sagt på andra ställen!

En ruskigt bra uppföljare på en redan bra bok med andra ord, som bygger vidare på allt det som var bra med första boken. Vad mer kan man begära?

Köp på Adlibris, Bokus eller nåt annat ställe.

3 reaktioner på ”The Dream Thieves

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s