Old Man Logan

wolverine-old-man-loganFörfattare: Mark Millar, tecknad av Steve McNiven

Beskrivning: ”A future world savaged and sundered by super villains, the United States ain’t what it used to be. In California, now a wasteland controlled by the evil Hulk Gang, the former Wolverine seeks to live in peace. He’s retired, finally free from the violence of his former existence as an X-Man, and he wants to keep it that way. If only they’d let him. Now, Logan and an aged, blind Hawkeye are forced into a cross-country jaunt through villain-ruled lands, on a collision course with the worst of them all Can Old Man Logan maintain his pacifist vow, and make his last stand without doing what he does best?”

Omdöme: Om nu nån tror att filmen ”Logan” och den här serietidningen har nåt gemensamt så kan man ta och parkera den tanken i cykelstället på andra sidan gården omedelbums. Eller nja, de har ett par saker gemensamt:

 1. Logan är gammal.
 2.  Den utspelar sig i framtiden.
 3. Det är rätt kopiöst blodigt. ”Hufvuden skola rulla” liksom.

Det var väl ungefär alla likheter.

Grejen med alla såna här tidningar, som är en sorts ”tänk om det blir så här?”-subgenre till de vanliga berättelserna är att de är dels kittlande i att man vill veta vad som hänt för att det ska blivit som de blivit, men dels ofta blir lite av ”nu knölar vi in så många referenser och figurer som det bara går” på ett sätt som ofta känns väldigt forcerat.

Och det blir precis så i Old Man Logan tycker jag. Lite småkul, men också lite väl överlastat. Som en pizza med för många olika toppings.

Men det är ju samtidigt så här med pizza – även om den är dålig så är den aldrig sämre än godkänd. Och så är det även med den här. Man blir trots allt underhållen på ett litet B-filmsaktigt sätt, och eftersom det är den komplett ovaccinerade Mark Millar som skrivit den så vet man egentligen vad man får. Jag sa nåt om ”hufvuden skola rulla”? Det menar jag verkligen, det strösslas avhuggna huvuden som klot när bowlinghallen har tacobuffé på fredagar. Jag vet inte när jag senast läste en Marvelserie som var så brutal, så har ni kids som börjat gilla Marvel, då kanske ni ska ta stora omvägen runt den här och köpa nåt annat till dem.

Är det obligatorisk läsning om man gillar X-Men och superhjältar?  Nja… bara om man inte tycker att story och sånt är så viktigt i förhållande till underhållningsvåld.

Man kan säga så här för att ni ska kunna välja: Gillar ni Hajen? Ni vet den där av Spielberg? Klart ni gör. Då kommer den stora frågan: Gillar ni Hajen 4, dvs betydligt sämre men det är fortfarande en film om en haj och massor med blod? Om ni gör det, då är ni såna som skulle gilla ”Old Man Logan”.

Finns på Adlibris och Bokus

 

4 reaktioner på ”Old Man Logan

 1. Jag är en sådan som läser serier på japanska. För att öva på japanska. Aldrig annars. Jag förstår mig inte på genren. Eller, låt mig korrigera detta med en gång: Jag läser bara serier som utgörs av kärnfulla strippar, liksom Dilbert (som jag avgudar). Men sådana här där de slåss och har konstiga, ”utskuggade” silhuetter (i otippade färger) av figurerna på var och varannan bild, dem fattar jag ingenting av. Och när man sedan – liksom på seriesidan i alla nu kända dagstidningar – ska tvinga in dessa serier i strippformatet och publicera tre rutor i taget … Jag blir bara arg.

  Exempel utan bilder:
  Ruta 1: Fantomen i närbild.
  Ruta 2: Fantomen på lite mer avstånd, nu bara silhuetten av karlen.
  Ruta 3: Guran i bastkjol och textruta där det står ”Gammalt djungelordspråk: När fantomen jagar darrar jägarna i sina stövlar.”

  Raljerar igen. Sorry. Ska inte läsa den här i alla fall, även om risken aldrig riktigt förelåg. Tacksam över rapport hur som helst.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s