Du kan aldrig gissa vad som kommer att hända!

Ok, så jag satt och tittade på TV igår och råkade hamna på Kunskapskanalen efter att ha kollat på senaste avsnittet av Walking Dead.

På Kunskapskanalen visade de andra delen av en serie om deckare, ”Deckarnas värld” och avsnittet handlade om miljöer och vad som gör en scen hotfull, hur man gör i film och i böcker. Vansinnigt intressant faktiskt, och de intervjuade såväl George Pelecanos som Jo Nesbø. Så nu till min stora takeaway, och det jag tror att ni kan hjälpa mig med:

Jag har läst ytterst få deckare. De begränsar sig till ett gäng Camilla Läckberg, en Kepler-bok och Stieg Larsson, och det är väl inte helt taget ur luften att de inte direkt representerar de absolut främsta i genren, även om de är ruskigt framgångsrika.

Så min fråga till er som är betydligt mer belästa inom genren än jag: vilka ska man läsa? Om man liksom vill läsa Scorsese eller The Wire eller True Detective i bokform, var landar man då? Jag ber alltså om hjälp här, om deckare, tro det eller ej. Do tell!

local-police-banner-large.jpg

6 reaktioner på ”Du kan aldrig gissa vad som kommer att hända!

 1. Jag tycker att deckare är svårt. De låter alltid spännande på baksidan, men jag tappar ofta intresset och byter till något annat istället. Två deckare som jag har läst ut och gillat är Sanningen om fallet Harry Quebert av Joel Dicker (handlar en hel del om författare och skrivande) och Yxmannen av Ray Celestin (bra historisk deckare baserad på verkliga händelser).

  Gilla

 2. Jag är en en-deckare-läsare, dvs läser ofta bara första boken i en serie och pallar sällan resten. Men det finns några jag verkligen älskar, har läst allt av och längtar efter nästa:
  – Åsa Larssons böcker om Rebecka Martinsson, börjar med Solstorm. Nog det bästa jag läst av deckare.
  – Jussi Adler-Olsens böcker om Avdelning Q, börjar med Kvinnan i rummet.
  – Jacqueline Winspears böcker om Maisie Dobbs, börjar med Maisie Dobbs. England och typ 1920-tal (och i första boken återblick till första världskriget)

  Gilla

  1. Spännande tips! Har du nån koll på nån riktigt överjävligt bra amerikan? Så hårdkokt att ägg blir gröna bara man ställer dem bredvid boken?

   Gilla

   1. Är lite osäker på vad du letar efter, det är ju jäkligt stor skillnad på nordiskt och amerikanskt. Jack Reacher av Lee Child är ju hårdkokt så det smäller, men han är ju mer Dirty Harry/ Jakten på röd oktober, inte vad som menas oftast när man pratar deckare i Sverige. Helt ok dock, han droppar coola oneliners på var och varannan sida och är hårdare än hårdast. Patient 67 av Dennis Lehane passar dock bra in, med en twist.
    Och sedan gillar jag Johan Teorins ölandsserie väldigt mycket, vackert språk och inte det vanliga nordiska noir-mörkret. Skumtimmen är den första, mycket bra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s