Inte min grej

Det finns så klart massor av saker som jag inte fattar. Andragradsekvationer. Programmering. Alla språk förutom svenska, engelska och en smula tyska.

Men serier har alltid känts som hemmaplan. Nåt där jag förstår hur det fungerar och som jag kan koda av. Sen finns det naturligtvis serier jag inte tycker om, men det är en annan sak.

Men så för några år sen så fick jag en kollega som också gillade serier, bara det att vi inte alls hade nåt gemensamt i alla fall. Han läste nämligen uteslutande manga, dvs japanska serier. Han förstod inte vad jag såg i alla de västerländska serier jag läst sen jag lärde mig läsa och jag hade absolut ingen koll på vad det var han läste – jag hade aldrig hört talas om någon av de titlar han nämnde.

Jag vet inte om manga i Sverige är lika stort som det var då, men ett tag köpte ju varenda unge de här pocketböckerna i vanliga butiker runt om i landet, så jag knallade ner till Skivesset vid Nobeltorget i Malmö och köpte en trave begagnade Naruto eftersom jag är rätt nyfiken av mig ibland. Ninjas är liksom aldrig fel i min bok, och jag hade ändå sett en hel del japansk anime redan i gymnasiet så jag tyckte att jag borde ha nån sorts schyst förförståelse.

Men icke.

Det finns nåt i hela konceptet med att läsa från fel håll och i hela uttrycket som verkligen inte funkar för mig. Ja, man läser faktiskt från ”fel” håll. Man börjar från den bakre pärmen och läser sig framåt vilket blir helkonstigt. Jag vet att det finns stöd i serieappar numera som vänder alltihop för att det ska bli lättare att läsa på plattor osv, men sånt fanns inte då.

howto-spread

Jättejobbigt!

Om ni nånsin sett lite anime så vet ni hur det är när de ska visa stora känsloyttringar med ballonghuvuden och stora ögon och en sorts allmän skrikighet? I det jag läste så var det i stort sett likadant i serietidningarna och i och med det så blev det så uppenbart för mig att det här var nånting som jag inte orkade jobba och kämpa med för att kanske börja förstå. Eller kanske inte.

Så jag tackade för mig och återgick till mina västerländska serier där jag kände mig hemma.

Finns det några genrer där ni inte känner er hemma? Sånt ni inte förstår? Bikta er i kommentarsfältet!

3 reaktioner på ”Inte min grej

  1. Manga är så OBEGRIPLIGT! Föreställ dig då att försöka läsa eländet på ett språk som per definition är oläsligt ifall man inte råkar kunna orden (d.v.s. det är extremt svårt att slå upp sådant man inte fattar med tecken man inte känner igen). Nästintill omöjligt. Och alldeles, alldeles underbart …

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s