Blue Lily, Lily Blue

blue-lily-lily-blueFörfattare: Maggie Stiefvater

Beskrivning: ”Blue Sargent has found things. For the first time in her life, she has friends she can trust, a group to which she can belong. The Raven Boys have taken her in as one of their own. Their problems have become hers, and her problems have become theirs.
The trick with found things, though, is how easily they can be lost.
Friends can betray.
Mothers can disappear.
Visions can mislead.
Certainties can unravel.”

 

Omdöme: I tredje boken i ”The Raven Cycle” så skruvar Stiefvater upp knasigheten ytterligare ett snäpp jämfört med tidigare böcker, vilket är helt naturligt i takt med att vi närmar oss upplösningen på serien. Magin blir vildare och allting snurrar snabbare och snabbare för alla karaktärerna i böckerna. Slitningar och attraktioner blir tydligare och framför allt så hettar det till ordentligt mellan Gansey och Blue trots det alldeles uppenbart och bokstavligt talat livsfarliga i det. De är också, som namnet på boken antyder också mer i centrum den här gången.

Det här är den segaste av de tre böckerna jag läst i serien, men den spöar ändå majoriteten av all annan urban fantasy jag läst genom åren. Lägstanivån är med andra ord högre än Kaknästornet. Men ska man vara ärlig så händer det ju inte extremt mycket. Sjävklart knuffas handlingen framåt, men inte direkt med snabba steg. Snarare lite mer som när man hamnar bakom en klunga turister som ska fotografera precis allt och man bara vill komma förbi men de blockerar hela gatan.

Och även om jag gillar Greenmantle, så känns han inte ens i närheten av lika farlig i dagsljus som när han bara gömde sig bakom kulisserna i ”The Dream Thieves” och kontrollerade The Gray Man. Stiefvater gör det där klassiska skräckfilmsmisstaget –  man ska bara antyda monstret, inte dra fram det i helbild. Det blir aldrig lika läskigt då.

Så visst, det är inte riktigt lika kul som innan, men jag måste ju läsa färdigt det här.

Finns på Adlibris och Bokus och på andra ställen.

 

 

2 reaktioner på ”Blue Lily, Lily Blue

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s