Tre saker du inte vet om mig / Tell me three things

Författare: Julie Buxbaum

Beskrivning: ”Jessie önskar att hon och hennes pappa inte hade behövt flytta till Los Angeles. Hon vantrivs i sin nya skola, där alla känns plastiga och ingen pratar med henne, inte ens hennes nya styvbror. Då börjar mejlen från Någon Ingen komma. NI påstår sig vilja hjälpa Jessie att navigera i den vildmark som är Wood Valley high school, men Jessie är till en början skeptisk. Är det bara någon som driver med henne? När hon till slut bestämmer sig för att våga chansa dröjer det inte länge förrän hon och Någon Ingen börjar komma varandra nära. Men vem är han, egentligen?

JAG: Berätta tre saker jag inte vet om dig. Alltså, förutom vad du heter och, tja, allt annat.

NI: okej. (1) jag gör übergoda varma ostmackor. så goda att de berättigar användningen av ordet ”übergoda”. (2) för ett år sen var jag en helt annan person. (3) jag vet inte. kanske håller den för mig själv.

JAG: Kom igen. Du håller allt för dig själv.

NI: (3) jag gillar dig.

JAG: (3) Jag gillar dig också.”

Omdöme: Den här är sprillans ny på Lavender Lit, men jag har läst den engelska versionen. Jag valde den med våfflor på omslaget för att… ja, ni vet. Våfflor.

Kortversionen av recensionen är så här: När jag gick av tåget så hade jag 15 sidor kvar. Jag var tvungen att läsa färdigt boken i bilen innan jag kunde starta min trogna Renault och köra hem. Köp/låna, läs och bli glada. Feelgood-YA/rom-com/drama när den är som absolut bäst.

Den lite längre och något mer analytiska recensionen är lite mer så här: Det svåra med en så fullständigt fjantig premiss som att ”okänd-person-hittar-din-epost-och-börjar-guida-dig-genom-din-nya-skola-och-visar-sig-vara-lika-charmig-som-mystisk” är att överhuvudtaget få idén att lyfta.

På nåt sätt lyckas Buxbaum, och jag tror att det handlar om att hon på nåt sätt lyckas få till en ton som balanserar mellan precis det allvar som behövs och en rejäl näve charm och humor ovanpå, och märkligt nog så fungerar det. Det fungerar till och med helt lysande. Den på förhand så tramsiga utgångspunkten blir på nåt sätt starten på nåt himla fint och Buxbaum visar en utmärkt fingertoppskänsla, speciellt i dialogerna.

En stor del av det ligger så klart i karaktärerna. En sån här bok handlar inte så mycket om ett enormt världsbygge och komplicerade miljöer – det räcker med skolan, hemma och kanske ett par platser till, och alla har väl en hyfsad bild av amerikansk high-school-miljö redan? Behöver man repetera innan man läser den här så kan man faktiskt med fördel kolla igenom ”Mean Girls” lite snabbt. Det Buxbaum lyckas med är att trots att det handlar om ett ganska stereotypt karaktärsgalleri så lyckas hon få de flesta av dem att kännas trovärdiga och genomarbetade, inte minst föräldrarna som faktiskt känns lite mer mänskliga och nyanserade än vad som är vanligt i genren. Visst finns det nåt klichéartat över den svårmodige bandsnubben eller den bitchiga sypersnygga cheerleadertjejen, men det är faktiskt helt ok ändå.

Det där mysteriet då? Ja alltså, det går ju att räkna ut med lillfingret hur det ligger till ganska snabbt, men den stora laddningen och behållningen ligger i när och hur Jessie ska räkna ut det samtidigt som man som läsare sitter med ett ”NÄR SKA DU FATTA!?!?” kombinerat med ”det kommer att bli så ruskigt fint när poletten trillar ner”.

Så än en gång: Köp/låna, läs och bli glada. Feelgood-YA/rom-com/drama när den är som absolut bäst.

Finns på Adlibris och Bokus och de där.

 

 

 

6 reaktioner på ”Tre saker du inte vet om mig / Tell me three things

    1. Ja, gillar hon Stephanie Perkins, Morgan Matson, Rainbow Rowell eller liknande så sitter den här som hand i handske. Jag skulle säga att den bland det absolut bästa i myspys-genren.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s