Jag måste missat nåt nånstans.

Man går in med vissa förutfattade meningar. Genre. Stil. Tilltal.

Och så visar det sig att det inte alls stämmer.

Boken jag läser nu till exempel har ett helt annat språk än vad jag förväntade mig, och jag uppfattar också det som att författaren vänder sig mot en yngre målgrupp än vad jag trodde, vilket faktiskt stökar till det lite i mitt huvud. Nu, nästan 100 sidor in i boken, så har det ju släppt, men den initiala chocken var överraskande stor.

Det är väl lite priset man får betala när man inte läser på om böcker i förväg. Jag brukar inte göra det så noggrant, bara precis så pass mycket att jag kan avgöra om den verkar intressant eller inte, men här hade jag uppenbarligen missat nåt längs vägen. Om det nu inte är så att den marknadsförts extremt vilseledande, men det tror jag inte.

Hur brukar ni göra, läser ni på mycket inför kommande böcker eller vad har ni för strategier? Hur gör ni när ni väljer?

71O5O0moWDL.jpg

 

6 reaktioner på ”Jag måste missat nåt nånstans.

 1. Lite så kände jag när jag läste Sju minuter över midnatt. Storyn och omslaget pekar på en äldre målgrupp ( typ äldre ungdomar ) men språket var på något sätt väldigt barnsligt och kändes heller inte helt äkta. Som om författaren inte själv tagit in berättelsens målgrupp utan kämpade emot och tvingade in den i barnfacket. Synd på så rara ärtor som min mormor skulle sagt. 😉

  Gilla

  1. I mitt fall så tog det en liten stund att fatta. Först tänkte jag ”men vad fan, så här enkelt språk har hon aldrig använt innan, det är ju inte alls lika bra” men sen har jag lugnat mig lite när jag fattat att den är skriven för en yngre målgrupp än vad jag trodde. Där ligger iofs ett potentiellt annat problem med boken, men det får vi se om jag fortfarande tycker så när jag läst färdigt.

   Gillad av 1 person

 2. Till författarens försvar kan jag säga att ibland gör förlag sådär — marksnadsför till fel grupp, i tron att det ska funka ändå. (Kanske redaktören tänkte ”Om Harry Potter kunde bli så poppis i olika åldersgrupper, ska det väl gå med den här också”…)

  Gilla

  1. Nja, det är nog inte deras fel så ingen skugga på dem. Jag kollade deras hemsida och det står 12+, vilket är exakt det som jag skulle säga är korrekt för boken. Jag har på nåt sätt missat detta trots att jag haft full koll på att vilken genre det handlar om, var det utspelar sig osv.

   En stor del av förklaringen handlar om att allt jag tidigare läst av samma författare har ett helt annat språk och äldre målgrupp, så jag har sletrianmässigt förutsatt att det skulle vara nåt liknande i den här. Men återigen, det klurigaste är att justera sina egna förutfattade meningar i förhållande till verkligheten 🙂

   Gilla

 3. Själv har jag ofta extremt svårt att ta till mig böcker avsedda för 9-11-åringar och jag föreställer mig att det är det som hänt här? Jag fixar inte när man sänker språket på det sättet. I alla fall på svenska – framförallt brittiska barnböcker kan hålla en betydligt högre nivå även för denna åldersgrupp.

  Jag vill veta noll och intet om en bok innan jag börjar läsa den. Därför har jag exempelvis en tendens att hoppa över dina inlägg som utgörs av recensioner (trots att jag gillar vartenda ord som kommer från det där tangentbordet granne med hönshuset). Några stolpskott får man ta – jag tillåter mig nuförtiden att inte avsluta böcker bara för att jag påbörjat dem.

  Gilla

  1. Inte riktigt, se svaret till A.R Yngve. Däremot håller jag helt med dig att engelskspråkig litteratur i lägre grad än den svenska ”dummar ner” språket även när det gäller de yngre målgrupperna. Jag har inget bra exempel just nu, men vet att jag råkat ut för detta tidigare.

   Och ja, man får faktiskt lägga ifrån sig böcker som inte funkar för en. Stolpskott kan om inget annat hjälpa en att veta vad/vem man ska hålla sig ifrån i fortsättningen…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s