Jorden vaknar

9789127144781_200x_jorden-vaknarFörfattare: Madeleine Bäck

Beskrivning: ”I ett litet samhälle i Gästrikland har ett kyrkoinbrott gått snett. Urgamla krafter har sluppit lösa i skog och vatten. Gränsen mellan levande och döda har suddats ut. Bara Gunhild, kvinnan i skogen, verkar veta vad det handlar om. Till sin hjälp behöver hon katter, blod, järn och två ovilliga och rädda ungdomar. Beata, som förlorat sin vän till de mörka krafterna, och Krister, barnbarnet som hon inte haft kontakt med. Han som verkar dela hennes syner och som plågas av sin länk till det som vaknat.”

Omdöme: Nu snackar vi! Madeleine Bäck kastar av sig allt det där med att etablera miljöer och karaktärer som man måste dras med i en förstabok i en trilogi och kan istället gräva ner sig i att bara låta själva berättelsen vräka sig framåt  i minst sagt olagligt hög fart.

Jag gillade första boken men hade lite reservationer. De kan jag lugnt bocka av och packa ihop nånstans för trots att jag förmodligen är den som tycker sämst om skräck söder om polcirkeln så tycker jag att det här är riktigt bra och engagerande läsning. Det är faktiskt sällan som jag läst en uppföljare som levererar så pass bra som ”Jorden vaknar”. Det jag speciellt gillar är hur Bäck lyckas med att blanda formen för en riktigt vass spänningsroman med de övernaturliga elementen på ett sätt som känns fullkomligt naturligt och självklart, och det kommer fram ännu mer i den här boken än i första. Kanske ska vi kalla böckerna för ”skräckare”? Eller kanske ännu bättre: ”Bäckare”?

Det här är helt enkelt jäkligt bra. Intensivt, brutalt, köttigt. Som  den bästa dödsmetallen helt enkelt.

Finns på Adlibris, Bokus och sånt där. Läs, köp och titta lite skeptiskt omkring er på skogspromenaderna. Det gör jag numera. Är inte den där mossan lite skum?

 

 

 

7 reaktioner på ”Jorden vaknar

 1. Dog lite här nyss… 😀 Och det har egentligen inget alls med ditt inlägg eller den skräckigt bäckiga boken att göra eftersom jag ännu inte läst den (men ska). MEN det är ju så att jag läser bloggar i bloggläsaren Feedly, och även om jag för vissa (som din) måste klicka mig vidare till själva bloggen för att läsa hela inlägget så får jag i Feedly upp en bild och den inledande texten. Fast bilden väljer Feedly själv, ofta helt random från din förstasida eller så hittar den en enda bild och håller fast vid den i ett tiotal inlägg framöver (ungefär som facebook kan få för sig att göra).
  Så det jag möttes av i Feedly nu var rubriken ”Jorden vaknar”, följt av en gigantisk bild på ”Titta bakom luckorna – Alla bajsar” – bilden som nog kommer från ditt instaflöde… Hehe. Var det så du hade tänkt dig det hela??
  (tog en skärmdump, kan skicka om du vill :D)

  Gilla

 2. … just det, glömde ju skriva – bildtexten till Alla bajsar blir då i Feedly: I ett litet samhälle i G har ett kyrkoinbrott gått snett. Urgamla krafter har släppts lösa i skog och vatten…

  Gilla

 3. Jag blev så otroligt besviken på Vattnet drar att jag tyvärr inte kan se mig läsa fortsättningen. Men det är kul att den blir bättre i alla fall.

  Gilla

   1. Jag tyckte inte att jag fick svar på någonting. Framförallt tyckte jag att det var så konstigt att Celia bara försvann ur storyn. Och mordet vid sjön klarades inte heller upp. Jag tyckte att karaktärerna talade med samma röst, fick ingen känsla för vilka de var. Det var för mycket som inte förklarades. Enligt mig då 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s