Formgivaren: ”Jag är yrkesskadad!”

static1.squarespace.comI bokvärlden pratar vi alltid väldigt mycket om språk och vackra formuleringar och författaren i allmänhet. Men det finns fler inblandade när det gäller böcker. En person i sammanhanget som inte får så mycket uppmärksamhet är faktiskt människan som formger omslaget. Om man tänker sig att man är i bokhandeln och inte riktigt vet vad man är ute efter, då är som bekant omslaget hur viktigt som helst. Jag frågade Sanna Sporrong som bland annat formgett några av mina favoritomslag hos Lavender Lit  lite grann om hennes arbete. 

Hur får du inspiration till omslagen? Får du läsa böckerna först eller hur går det till när du börjar ta fram ett förslag?

I en perfekt värld skulle jag vilja hinna med att läsa alla manus jag får. Det ger så mycket inspiration och kunskap för mig även privat. Men numera läser jag oftast bara en synopsis av manuset. Jag försöker också få så mycket input från förlaget och författaren som möjligt. Efter det skriver jag ner beskrivande ord och ledtrådar ur handlingen som kan användas som element på omslaget.

Sen börjar jag leta inspirationsmaterial vilket jag ofta hittar på Pinterest. Jag gör en moodboard vad gäller vilken stämning, stil, form, färg och typografi jag tycker passar boken. Jag försöker också skapa tid till att läsa inspirerande bloggar, böcker, magasin och betrakta min omgivning i mitt dagliga liv. Nästa steg är att börja skissa framsidorna på böckerna. Oftast lämnar jag tre ganska olika förslag till förlaget, som sen väljer att gå vidare med en utav dem. Eller så får man börja om helt från början.

static1.squarespace.comDu har ju formgivit en lång rad väldigt olika omslag, från kokböcker till böcker för unga vuxna –  Ser arbetsprocessen annorlunda ut för olika typer av böcker eller jobbar du ungefär likadant oavsett?

Ja det skiljer sig ganska mycket åt. När man arbetar med fackböcker är jag oftast involverad väldigt tidigt i processen. Jag är med vid startmöten tillsammans med förlaget, författare, fotograf, stylist och redaktör och diskuterar stil och upplägg. En väldigt rolig process som skapar ett bra helhetstänk för titeln. Ibland är jag även med vid fotografering för att ge en grafisk synvinkel på hur bilderna kan användas tillsammans med text.

När det kommer till exempelvis romanomslag så ser arbetet mycket mer ensamt ut. Jag får chans att i lugn och ro ”spåna idéer mer på min kammare”. Jag gillar kontrasten i det olika uppdragen på det viset.

Omslag_Min-bästa-väns-fruMitt absoluta favoritomslag som du har gjort är ”Min bästa väns fru” för Lavender Lit. Kan du berätta lite om hur tankarna gick just med den boken?

För den titeln ville jag få fram en lite ”ruffig” känsla där mannens skäggutväxt tillsammans med trädet är tänkt att ge associationer till de primitiva känslor vi alla har inom oss. Jag gillar även mannens uttryck väldigt mycket. En utstrålar en uppgivenhet samtidigt som beslutsamhet.

Hur yrkesskadad blir man, hur mycket tittar man på andras arbete?

Jag är absolut yrkesskadad! 🙂 När jag själv väljer titlar jag ska köpa spelar omslaget en stor roll. Men jag går ofta in i bokhandlar bara för att titta på alla nya omslag. Speciellt när jag är utomlands. Jag gillar att känna på böckerna och se detaljlösningar i material. Jag jobbar ju så digitalt så fysiska bokhandlar är ett bra ställa för att få den taktila känslan lite mer i designprocessen.

Det finns många svenska formgivare i Sverige jag ser upp till och vars arbeten jag följer. Men det är lätt att bli nedslagen också om man jämför sig för mycket. Som formgivare är det lätt att tycka att alla andra verkar mer kunniga än en själv. Men så känner nog alla, oavsett yrke tror jag.

ViArAllaHeltUtomOss-Plano-Copyright-SannaSporrongI din uppfattning, vad kännetecknar ett bra formgivet omslag? När känner du dig nöjd?

Riktigt bra typografi är otroligt viktigt och det är betydligt mer komplext än många tror. Jag tycker fortfarande att det är den svåraste biten med formgivning och det utmanar mig varje dag. Hur bokstäverna och orden placeras gentemot varandra, vilka typsnittskombinationer som fungerar bäst ihop, hur ordbilderna blir tillsammans gentemot ex proportionerna i en bild eller illustration.

Synlighet väger också tungt för den kommersiella aspekten. En bok ska fungera visuellt i väldigt många sammanhang. Man kan tänka att den ska kunna vara så liten som 15 mm för att synas vid exempelvis en recension i DN.

När jag känner mig som mest nöjd med ett omslag är vid de projekt där jag lyckats få fram exakt den känsla som författaren och förlaget vill förmedla, samtidigt som jag själv är väldigt nöjd med resultatet. Men det allra viktigaste är att beställaren är nöjd. Man måste vara prestigelös där!

Hur ser trenderna ut inom bokformgivningen ut just nu? Vad kännetecknar ett 2016-2017-omslag? Och hur förhåller du dig till det?

Den handskrivna trenden som funnits ett tag håller i sig fortfarande. En stil som länge funnits i USA, med avskalat typografiskt/illustrativa framsidor med en twist blir allt vanligare och många väljer att gå ifrån bilder. Sen tycker jag mig se en högre artistisk nivå ifrån många duktiga bokformgivare i Sverige. Förlagen vågar lita mer på formgivaren och ger friare tyglar, vilket ger en mer unik prägel på omslagen. Jag kan också se att bokformgivare i sig blir trendiga och kända för sitt arbete mer idag än tidigare.

Vill ni se mer av Sannas arbete kan ni med fördel kika på hennes hemsida eller på instagram. Alla bilder tagna från Lavender Lit eller Sannas hemsida.

 

En reaktion på ”Formgivaren: ”Jag är yrkesskadad!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s