A Torch Against the Night

torch-against-the-nightFörfattare: Sabaa Tahir

Beskrivning: ”Laia och Elias är på flykt genom öknen, på väg mot det ökända fängelset Kauf för att frita Laias bror. Efter sig har de Kommendantens trupper, beordrade att döda eller fånga dem. 

Helene är kvar i huvudstaden, för evigt bunden av eden hon svurit till den nye kejsaren. Hon försöker desperat glömma sin kärlek till Elias, eftersom han numera är Imperiets, och därmed även hennes, största fiende. 

När Helenes vägar korsas med Elias och Laias, tvingas Helene till omöjligt val. Elias, eller Imperiet?”

Omdöme: Dags igen för lite sandal-fantasy med hjärtan som står i brand samtidigt som svärden svingas och mystiska varelser med talfel härjar runt. Boken finns för övrigt på svenska med titeln ”Eldmärkt”.

Visst är det en fin blandning? Både supertraditionellt och eget på samma gång. YA fantasy med klassiska beståndsdelar fast med lite ny kryddning.

Eftersom det här är en uppföljare (bok två av fyra tydligen) så trampar Tahir på med lite raskare steg än i första boken. Nytt för den här gången är att Helene blir den tredje huvudpersonen och får egna kapitel. Det var nåt jag faktiskt saknade i första boken, så det var ett välkommet inslag. Jag känner dock inte att hennes egna röst är riktigt så tydlig som jag skulle önska.

Fantasy-inslaget blir också allt mer närvarande och det spännande är väl just att det inte är de vanliga tomtar och trollen utan varelser hämtade från den arabiska sagovärlden.

Man kan också läsa in en hyfsat stor dos verklighet i boken i de inslag som behandlar krig, folkmord, förföljelse och massgravar och annat sånt som kanske inte är fullt så verklighetsfrämmande. Det är de inslagen som också medför att vi kanske får höja målgruppens ålder en smula.

Finns det saker att irritera sig på då? SJÄLVKLART.

Två tredjedelar av boken lusas ner av ”men jag är ju kär i X men Y är så söt bakom den långa luggen” blandat med ”jag är ju inte kär i X men jag är ändå kär i X”. Som tur är förändras den här dynamiken hyfsat i sista tredjedelen så man behöver till slut inte skrika sig blå av frustration.

Det är trots allt en rätt kul serie, om än stundtals lite nedtyngd av genreklichéer. Högt tempo och brutalt så det förslår väger upp, och storyn engagerar. David gillar!

Finns på Adlibris och Bokus. (Länkar till svenska översättningen).

2 reaktioner på ”A Torch Against the Night

  1. Klichéer ja, men kärlekskvadrupeln ändras ändå så drastiskt en bit in att det inte gör nåt. Inte superdrastiskt egentligen, men för att vara amerikansk YA så är det ändå värt att uppmärksamma. Lite spoilers då.
    Dels att hon faktiskt får ligga, ovanligt bara det. Dels att hon gör det med ”fel” kille. Men framförallt för att det efteråt inte är någon som klandrar henne, inte hon själv heller. Det kändes rätt just då och det var det liksom. Ligg på.
    Förvånande hur bra sådana små saker kan kännas och hur stora de tydligen fortfarande visar sig vara.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s