Flickan på hotellet

flickan-pa-hotelletFörfattare: Katarina Wennstam

Beskrivning: ”En sjuttonårig flicka har blivit mördad på ett hotellrum i centrala Stockholm. När sextonåriga Alexandra Skarp får höra det kan hon inte låta bli att tillsammans med sina bästa kompisar, Charlie och Bianca, börja nysta i fallet. Det leder dem rakt till hotellet där flickan hittades död och snart är de djupt indragna och kanske närmare förövaren än de önskat.”

Omdöme: Katarina Wennstam är en väldigt etablerad författare, både när det gäller spänningsromaner för vuxna men även reportageböcker och krönikor. Den som läst henne innan kommer att känna igen tematiken om hur tjejer behandlas i dagens samhälle – skillnaden är att det den här gången är en ungdomsroman.

Det märks väldigt tydligt att Wennstam är en författare som kan sitt hantverk och sitt ämne. Den här boken gissar jag har sitt ursprung i ett uppmärksammat rättsfall som Wennstam också skrivit krönikor om och det är faktiskt riktigt obehagligt hur mycket av boken som påminner om sådant man ser och läser om på TV och i dagstidningar. Visst kan jag känna att de tre huvudpersonerna nästan är lite väl duktiga hobbydetektiver i förhållande till polisen ibland, men för det mesta fungerar det ändå väldigt väl och det är karaktärer man gärna vill läsa mer om.

Jag har verkligen saknat böcker i den här genren – deckare och spänningsromaner för vuxna är inte svårt att hitta, men motsvarande böcker för ungdomar är betydligt mer ovanligt så därför gläder det mig att författare som Christoffer Carlsson och Katarina Wennstam levererar så pass bra böcker i genren.

Jag gillar också hur Wennstam slugt använder Alex mormor för att förklara för läsaren hur rättssystemet i Sverige fungerar – förutom att hon skildrar en väldigt fint skildrad relation lyckas Wennstam samtidigt vara pedagogisk och förklarande utan att vara föreläsande. På samma sätt bakas mysteriet och den sociala kommentaren skickligt ihop på ett sätt som aldrig känns forcerat men som däremot väcker både tankar och känslor under läsningen. Och j*vlar vad arg man kan bli ibland.

Boken är på lite drygt 250 sidor och jag kan känna att det är både för kort och samtidigt helt lagom – för kort för att jag vill läsa mer och helt lagom för att jag verkligen uppskattar att det finns böcker som inte behöver 500 sidor på sig.

Jag tycker verkligen att det här är riktigt bra och rekommenderar boken varmt. Jag ser väldigt mycket fram emot de kommande två böckerna i trilogin!

Finns på Adlibris och Bokus och så vidare.

6 reaktioner på ”Flickan på hotellet

 1. Jag håller helt med! Riktigt bra bok, har också verkligen saknat den här typen av böcker för unga – den mesta spänning som ges ut för unga är ju spökhistorier… (Men visst heter hon Wennstam och inte Wennström? 🙂 )

  Gilla

  1. MÅSTE BÖRJA KORREKTURLÄSA!! Jag blir så trött på mig själv 😡

   Och visst är det kul med nåt annat än spökhistorier? Verkligheten är ju oftast minst lika läskig…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s