Det räcker ändå inte.

Anta att man har en kille med alla förutsättningar för att vara en läsare. Läsande föräldrar, både mamman och pappan, gott om böcker i huset och en lillebror som alltid har en bok i väskan. Han är duktig i skolan, får bra betyg och allt sånt där.

Men den här killen VILL VERKLIGEN INTE LÄSA.

Anta att han ändå får en bok i present, exempelvis ”En i laget” som är en samling med noveller av bland annat Patrik Lundberg, Johanna Nilsson, Gunnar Ardelius med flera. Duktiga författare allihop.

Han är nämligen en sportig kille. Älskar fotboll. Spelat sen knattefotbollen och varit med i hur många turneringar som helst.

Fotbollstemat är ju egentligen vettigt, eller hur?

Kanske tänker vi vuxna ”men vad bra, en bok om fotboll, och korta berättelser så att man inte hinner tröttna!” och försöker uppmuntra läsandet.

Men ändå – det går inte att få honom att läsa.

Jag har tänkt en hel del på det här och jag vill minnas att jag nån gång läst om att det inte spelar nån roll hur bra förutsättningar man har om man ändå inte vill själv. Man kan bara leda nån till vattenhålet men inte få dem att dricka eller hur talesättet nu går.

Det går kanske inte att tvinga killen att läsa heller – är det inte lustfyllt att läsa skönlitteratur så blir det definitivt inte roligare och mer intressant om det är ett tvång? Går det att tvinga tonåringar att läsa? Och är fotbollsböcker rätt väg?

 

 

6 reaktioner på ”Det räcker ändå inte.

 1. har en sån son. han är tio snart. och vi tvingar faktiskt. jag anser att han ännu inte läser tillräckligt ”bra” för att kunna lägga ned det. han läser ofta fel, och inte alls i den takt han tänker. jag tror att målet är där nånstans: när man läser en text helt obehindrat. då kan man få sluta träna. men det är rätt långt fram ändå, och tills dess ska han läsa dagligen. han läser hellre på engelska eller uppochned, för att han tycker att det är tråkigt med vanlig lästräning, men för tusan, han måste få upp ett tempo, kunna läsa en tidning, ta till sig innehållet i en avhandling!

  Gilla

 2. Har samma problem hemma med min pojk på 9 år, (dottern slukar böcker) Försöker nu backa tillbaka för att han skall hitta glädjen med läsning. Vi diskuterar ofta bra böcker, karaktärer och handlingar vid tex matbordet, hela familjen, för att inspirera varandra om vi läst något
  extra bra. Försöker hitta roliga/spännande ljudböcker som han kan lyssna på (han får vara uppe en halvtimme längre om han ligger i sin säng och läser eller lyssnar på en bok) Försöker också förse honom med serier och grafiska noveller typ Marvel och liknande då de är lättare att ta till och superhjältar fortfarande är spännande. Men det är ett trixande. Vill att han skall känna ett behov och inte ett tvång. Lycka till!

  Gilla

  1. Jag tycker att det är jättebra, det ni gör, på alla sätt. Men om läsglädjen aldrig kommer, kan man strunta i att läsa då? Jag tycker att det blir en så enahanda diskussion. Det är ju aldrig nån som pratar om matteglädje. Det är något man helt enkelt måste ha grunderna i, för att inte hamna utanför samhället. Och jag tycker att det är samma med läsning: något helt nödvändigt för en vuxen medborgare. Och då kanske inte läsglädjen poppar upp av sig själv, vad man än gör. Det är därför vi helt enkelt kör med tvång, och så försöker vi såklart med alla andra tricks oxå.
   En vuxen människa som kan läsa och ta til sig innehållet i en tidning behöver kanske inte träna så mycket mer, men ett barn måste komma upp i en himla massa lästimmar innan flytet finns.
   Läsning ska inte vara hemskt, men det kan vara jobbigt och motigt, det märker jag ju på Max. Och ändå: han BEHÖVER böcker. Han behöver få tillgång till en värld av nyanser, som han inte har i sig själv. Han har en mycket vass och logisk hjärna, och han behöver fatta hur andra människor funkar. Och dte tror jag ta mig tusan bara kommer genom böcker …

   Gilla

   1. Det är verkligen sant. Jag har inte ens tänkt på det på det viset. Själv hade jag svårt för läsning rent tekniskt när jag var barn – jag läser fortfarande väldigt långsamt, men då upplevde jag det verkligen som fysiskt tungt. Det var just läsglädjen som räddade mig på något sätt. Jag kämpade mig igenom motståndet bara för att jag så gärna ville veta hur det gick.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s