Det sa bara ”pang”.

Om man får lov att vara lite nördig, och det får man ju – herregud, det är faktiskt just det den här bloggen är till för – så är det faktiskt en historisk dag i dag. Inte bara för att Elof och Leif har namnsdag, eller att Tower Bridge invigdes på det här datumet för en massa år sen.

Nej, det är mycket mer spännande än så, och dessutom något som faktiskt har en liten koppling till den typ av finkultur som den här bloggen snöat in på.

Det är nämligen så att på denna dagen 1908 så smällde det så in i bängen i Tunguska i Ryssland. Eftersom ingen som läser den här bloggen var på plats just då så kör vi en liten recap med hjälp av Wikipedia:

Tunguska-händelsen anses vara den största kända kollisionen mellan jorden och en annan himlakropp under de senaste 100 000 åren. Händelsen ägde rum den 30 juni 1908 (17 juni enligt den Julianska kalendern som användes lokalt på den tiden) klockan 07:15 över taigan vid floden Steniga Tunguska i guvernementet Jenisejsk i Ryssland då troligen en meteorit – en asteroid eller en komet – med en diameter på någonstans mellan 60 och 1200 meter, ödelade drygt 2 000 km² skogsmark.”

En jäkla smäll alltså.

xkh376v7-1372241498

Ryskt plockepinn.

Men varför är det här intressant? Har bloggen blivit konspirationsteoretiker helt plötsligt? Är det dags att ta fram foliehatten?

Nej då. (Även om jag personligen gillar exploderande UFO-teorin. Jag tror bara inte på den.) Det är för att det står om den i Ransom Riggs böcker!

Där beskrivs orsaken till explosionen i Tunguska som att de lite elakare besynnerliga experimenterat lite väl mycket och därmed fick det att säga poff. I samband med detta förvandlades de också till de allmänt äckliga tomgastarna, eller ”hollows” om ni precis som undertecknad mest läst de engelska böckerna.

Därför är den här dagen lite extra festlig.

Och förresten blir det mer Ransom Riggs nästa vecka. Vi ses väl då?

 

2 reaktioner på ”Det sa bara ”pang”.

  1. Sista boken antar jag? Hmm, den står faktiskt oläst i bokhyllan. Jag rusade till bokhandeln och köpte den samma dag den kom ut, och sen blev den liggande. Så oerhört korkat.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s