Är det dumt att ta lån och krediter?

Hej på er alla! Hoppas ni mår fint! Idag är det jag (Monica) som tänkte skriva ett blogginlägg. Jag vet att Anna är den av oss två som varit mest drivande när det kommer till att publicera inlägg på detta konto. Nu har jag dock bestämt mig för att detta ska förändras.

Anna har tidigare skrivit ett par olika inlägg kring lån i allmänhet, och vi har märkt att dessa inlägg tagits emot väldigt bra av våra läsare. Och därför tänkte jag också skriva om detta idag för att ge mina tankar på området.

Det som jag kommer fördjupa mig kring och besvara är om det är dumt att ta lån. Sanningen är att denna fråga inte är särskilt lätt att svara på. En hel del olika parametrar och faktorer avgör nämligen om det är en smart idé att ta ett lån eller inte, och det krävs såldes att man analyserar varje specifik situation innan man kan avgöra detta.

Här nedanför kommer jag gå igenom några av de saker som du kan tänka på innan du tar ett lån, så att du på egen hand kommer kunna avgöra om det är dumt för dig att ta ett lån i den specifika situationen som du befinner dig i.

Nu kör vi!

Är lånet nödvändigt?

Det första du bör fundera kring innan du tar lånet är om det verkligen är nödvändigt att låna pengar. Vad ska du egentligen använda lånet till, och går det isåfall att spara ihop till det istället?

Lån kommer alltid att göra att köpet blir dyrare än om du hade köpt det med egna pengar, så om du då kan undvika denna kostnad är detta alltid att föredra.

Om du exempelvis ska köpa ett hus kommer du med störa sannolikhet alltid behöva ta ett lån för att kunna finansiera detta stora köp. I dessa fall har de flesta personerna inte så mycket val än att just ansöka om ett bolån. Men när det gäller ren konsumtion eller liknande så går det oftast att undvika lån och krediter.

Har du en stabil ekonomi?

Om du anser att lånet är nödvändigt att ansöka om rekommenderar jag därefter att du kontrollerar att din ekonomi tillräckligt stabil för att klara av att betala tillbaka lånet i tid. Har du inte koll på detta så är det inte någon bra idé att ta ett lån.

Så se därför till att räkna ut om du verkligen kommer ha råd med lånet innan du tecknar avtalet. På så sätt minimerar du riskerna till att du inte skulle ha möjlighet att betala av lånet i tid och därmed hamna i en jobbig ekonomisk situation.

Ta hjälp av låneförmedlare

Har du bestämt dig för att det inte är en dum idé att ta ett lån så behöver du härnäst välja vilken bank du ska låna pengar ifrån. Det absolut smidigaste sättet att jämföra bankers olika räntor och lånevillkor är med hjälp av låneförmedlare såsom Lendo eller Advisa.

En låneförmedlare är en kostnadsfri tjänst som kort och gott hjälper dig jämföra bankernas låneförslag. Det är inte ovanligt att du med hjälpa av dessa tjänster kan jämföra upp mot 35 olika banker med en och samma ansökan.

Du kan enkelt hitta Sveriges bästa låneförmedlare hos Finansis. De har sammanställt alla de mest populära aktörerna för dig att välja mellan. Där hittar du alltså den information du behöver för att kunna ta ett bra beslut gällande detta.

Lämna en kommentar