Detta har vi gjort för att dra ner på våra fasta utgifter

Vi alla vet att levnadskostnaderna överlag tenderar att öka med tiden. Detta gör det svårt att hänga med om inte lönen och övriga inkomster ökar i en liknande takt. Lösningen på detta är helt enkelt att då och då se över sina utgifter så att man inte konsumerar för mycket i relation till sin inkomst.

Monica och jag har under de senaste åren blivit allt med medvetna om alla de små sätt som man kan dra ner på dina fasta utgifter och få mer pengar över till saker som man faktiskt vill lägga pengar på. I dagens blogginlägg kommer vi att gå igenom just detta så att vi förhoppningsvis kan hjälpa fler som är i samma sits.

Se över dina månadskostnader och ta reda på var du kan skära ner

Det första steget för att minska hushållets utgifter är att identifiera vart dina pengar för närvarande går. Gå igenom dina kontoutdrag och gör en lista över alla dina fasta kostnader, till exempel hyres- eller bolånebetalningar, bilbetalningar, försäkringar, och annat som dras regelbundet.

Följ sedan dina utgifter under en månad för att få en uppfattning om vad dina pengar går. När du har en tydlig bild av dina utgifter kan du börja leta efter sätt att skära ner på dem. Det kan vara allt från att exempelvis byta till ett billigare mobilabonnemang, till att jämföra elbolag och byta till en aktör som erbjuder förmånliga elavtal. Genom att identifiera var du kan minska dina utgifter kan du spara en hel del pengar varje månad.

Förhandla om lägre priser eller byt till en annan aktör

Många av oss är vana vid att förhandla när det gäller stora inköp, som en bil eller ett hus. Vi tänker dock ofta inte på att förhandla när det gäller våra fasta kostnader hemma, som räntan på våra lån, kostnaden på försäkringarna eller till och med vår elavtal.

Förhandling kan dock vara ett kraftfullt verktyg för att minska dessa kostnader och frigöra mer pengar i din budget. I många fall kan det räcka med att bara ringa din leverantör och be om en lägre avgift för att få betydande besparingar.

Om de inte är villiga att ge sig på priset kan du också överväga att byta leverantör. Med lite ansträngning kan du bli förvånad över hur mycket du kan spara genom att förhandla om dina fasta kostnader.

Säg upp onödiga tjänster

För de flesta av oss omfattar våra fasta utgifter en hel del saker som är svåra att helt bli av med, som till exempel bolån eller vår hyra, bilbetalningar, mobilabonnemang och så vidare. Med det sagt har majoriteten av oss människor även en hel del onödiga fasta utgifter som vi faktiskt kant avstå från för att spara mer pengar.

Om du till exempel har ett medlemskap i ett gym som du aldrig går till kan du spara massor genom att säga upp det. På samma sätt, om du betalar för ett brett TV-utbud trots att du aldrig kollar på det du betalar för så kan det vara en god idé att avsluta det abonnemanget. Detsamma gäller om du har flertalet streamingtjänster som t.ex. Netflix, HBO, eller någon annan.

Det är förstås viktigt att se till att du inte skär bort något som du faktiskt kommer att behöva – men för många av oss finns det många tjänster som vi kan leva utan. Och att minska våra fasta utgifter kan hjälpa oss att frigöra mer pengar varje månad som vi i sin tur kan lägga på andra saker.