Hur blir man en bra aktieinvesterare?

Varken jag eller Anna är proffs när det kommer till sparande i aktier och fonder. Vi är rätt nya till det här området och det är bara de senaste åren som vi fått upp ögonen för det härliga med att spara och investera pengar.

Tidigare har vi bara lagt undan pengarna på ett separat konto, men efter att Anna en dag hade sett på Nyhetsmorgon fick hon reda på att man verkligen skulle undvika detta. Pengar som bara ligger på ett konto minskar nämligen i värde för varje år som går på grund av inflationen.

När Anna berättade det här för mig bestämde vi oss för att vi skulle lära oss lite mer om aktier och börja spara på börsen vi också. Vi firar nu faktiskt 3 års jubileum på börsen och det är därför vi tänkte att det kunde vara kul att skriva detta blogginlägg idag.

Vi kommer ta en titt på vad vi har gjort för att bli bra aktiesparare. Men ”bra” är såklart en definitionsfråga då vi som sagt inte är några proffs, men vi är iallafall bättre än för ett par år sedan. Sen finns det ju alltid personer som kan mycket mer än vad vi kan så i det stora hela är vi fortfarande rätt nya till detta.

Men nu kör vi!

Läs böcker

Folk har i alla tider läst böcker för att lära sig nya saker. Detta gäller även när det kommer till att lära sig om aktier och investeringar. Jag och Annika har läst en hel del aktieböcker för samla kunskap och bli bättre aktiesparare.

Om du vill hitta aktieböcker för nybörjare rekommenderar vi att du tar en titt hos sajten Placerapengar. Där kan du få tips om en hel drös olika böcker som är väldigt lönsamma att läsa. Detta är enligt oss ett av de bästa tipsen man kan ge en nybörjare inom det här området.

Ha tålamod

Att vara tålmodig är väldigt viktigt när det kommer till sparande på börsen. Tro inte att aktiesparandet kommer göra dig rik från en dag till en annan. För dem flesta kommer det ta väldigt lång tid och sparandet bör därför ses som en långsiktig investering.

Man brukar säga att sparande på börsen inte bör ses som en sprint utan snarare mer som ett marathon. Och det stämmer faktiskt. Tålamod och långsiktighet är några av nycklarna till ett framgångsrikt sparande.

Skapa en bra riskspridning

En bra riskspridning är något som vi tycker man alltid bör sträva efter när man sparar på börsen. På så sätt kommer din portfölj inte påverkas lika mycket om enskilda aktier som du äger skulle gå dåligt under en period.

Vårt tips är att du skaffar dig en bas med investmentbolag då dessa aktier är perfekta för nybörjare, och dessutom ger en bra riskspridning per automatik. Med det sagt är investmentbolag såklart även ett bra innehav för mer erfarna sparare också.

Om du inte har koll på var ett investmentbolag är så kan man enkelt förklara det som ett företag vars affärsidé är att äga aktier i andra företag. Därför är dessa företag nästan som en typ av fond, fast med färre innehav.

Lämna en kommentar