Vad ska man tänka på vid köp av padelracket?

Är det så att du endast har testa på att spela padel någon enstaka gång har du sannolikt lånat ett racket på banan där du spelat. De flesta padelbanorna har idag nämligen låneracketar som man kan använda om man själv inte har ett eget.

Men om du vill ta ditt padelspelande lite mer seriöst är det enligt oss en bra idé att du köper dig ett alldeles eget racket som bara du själv använder. Det är dock inte helt enkelt att välja vilket man ska köpa då det finns så många att välja bland. Dessutom påverkas valet av olika parametrar och faktorer som gör att inte alla racket passar bra för alla personer och spelstilar.

I den här artikeln tänkte vi därför försöka hjälpa dig att göra det här valet lite lättare. Vi kommer att gå igenom ett par av de saker som vi anser att du bör känna till när du ska köpa ett eget padelrack. Innan vi sätter igång är det värt att nämna att detta inte är en komplett guide, utan det bör snarare ses som en liten grund att utgå ifrån. Därefter uppmanar vi dig att läsa på mer på egen hand.

Formen på padelracket

Något av det viktigaste du bör tänka på när det kommer till att köpa padelracket är vilken form du vill ha på huvudet på ditt padelracket. Det vill säga själva formen på ytan där man träffar bollen. I skrivande stund finns det tre olika former: runda, droppformade, och diamantformade.

Padelracket med rund form är perfekta för nybörjare. Detta på grund av att den runda formen ger en större sweetspot vilket innebär att det blir lättare att träffa bollen rätt. Den ökade kontrollen kostar dock, för med ett runt padelracket kan du nämligen inte få lika hårda träffar som med diamantformade och droppformade rack.

Diamantformade padelrack är till skillnad från runda rack lite svårare att spela med. Formen på huvudytan gör nämligen att det blir lite framtungt. Detta ger mer fart på bollen, men även sämre kontroll. Därför används dessa rack i regel endast av mer erfarna spelare.

När det gäller droppformade padelracketar så är dessa en blandning av ett runda och diamantformade rack. Dessa kallas därför ibland för hybrid- eller kombinationsrack.

Vilken form är då bäst? Ja, om du ännu är relativt ny är vårt bästa tips att du väljer ett runt rack. Du kommer visserligen förlora lite kraft i dina slag, men det kommer göra det lättare för dig att träffa rätt och hålla igång spelet. Har du lite mer erfarenhet bör du välja ett diamant- eller droppformat rack.

Padelrackets tjocklek

Tjockleken är inte lika viktig som formen, men du bör trots detta även fundera kring hur tjockt racket du ska ha innan du genomför ditt köp. Tunnare rack är nämligen mycket lättare att spela med, medan tjockare rack ger mer fart och är lite mer svårspelade.


De flesta rack ligger idag på en tjocklek mellan 36-38 mm, men det finns även dem utanför detta intervall. Som nybörjare bör du hålla dig inom det nämnda intervallet då detta är standard och kommer göra att du får så bra förutsättningar som möjligt att spela bra.

Lämna en kommentar