Vad finns att veta om bildäck?

När det kommer till bilar i allmänhet och bildäck i synnerhet är varken jag eller Monica några personer som man egentligen ska ta tips av. Ingen av oss är bilintresserade och i alla tider har vi låtit våra män sköta allt som kan tänka behövt fixas kring bilarna som vi ägt.

Jag och Monica har dock under den senaste tiden börjat prata om att det hade varit kul att lära sig lite mer om bilar. Det kan ju aldrig skada att ha lite bättre koll när det kommer till just detta, speciellt om man kör bil dagligen. Vi bestämde oss därför för att vi skulle läsa på lite för att se vad vi kunde lära oss för nya saker.

Vi tänkte att det kunde vara intressant för er läsare att ta del av lite av det vi lärt oss hittills. Och i den här artikeln kommer vi att fokusera på bildäck då det faktiskt finns en del saker man bör känna till, som man kanske inte tänker på i vardagen.

Vinterdäck måste på

Vi visste såklart sedan innan att man här i Sverige under en viss period av året var tvungen att använda vinterdäck för att lagligt få framföra bilen på vägen. Men vi ska erkänna att vi hade lite dålig koll på exakt vilka datum som gäller kring detta.

Det vi nu har lärt oss är att man får använda bildäck mellan den 1 oktober – 15 april, men det är krav på att de måste vara på mellan den 1 december – 31 mars. Vad vi kunde förstå går det dock att slippa att byta däcken om man använder sig av så kallade året-runt-däck. Men det som är bra att veta kring dessa däck är att de inte är lika effektiva vid halt väglag som vinterdäck med dubbar är.

Mönsterdjupet är väldigt viktigt

Däcken måste även ha ett tillräckligt djupt mönster för att de ska vara lagliga att använda. På sommardäck är gränsen 1,6 mm medan vinterdäck har en gräns på 3,0 mm. Detta är alltså väldigt viktigt att ha koll på om man vill köra lagligt och säkert.

Efter att ha läst på har vi lärt oss att däck slits ut ganska snabbt, och därför är det också väldigt viktigt att man ständigt håller koll på hur mönsterdjupet på däcken ser ut. Märker man att mönsterdjupet inte håller måttet är det dags att köpa nya däck.

Detta kan såklart kännas som en väldigt tråkig kostnad, men vi kan lova att det känns bättre att köpa nya däck än att betala av böter för att man inte använder kloka däck. Vill du veta mer om sommardäck och vinterdäck rekommenderar vi att du klickar dig vidare till Sommardäcken.COM för där kan du nämligen läsa vidare om allt du kan tänkas behöva veta.

Hur man hittar bra bildäck

Jag och Monica har tur att vi har våra fantastiska män som fixar allt när det kommer till att hålla koll på däcken och införskaffa nya när det väl behövs. Men om man inte har någon som kan hjälpa till med att köpa nya däck kan det vara lite klurigt att veta vilka bildäck som man ska köpa.

Vår rekommendation, efter att ha läst på om just detta, är att man använder sig av jämförelsetjänster på nätet. Dessa tjänster har nämligen gjort själva jämförelsen åt dig, så du enkelt kan hitta det bästa alternativet. Är du osäker bör du dock ta hjälp av någon i din närhet eller en bilverkstad eftersom det är viktigt att du får på rätt däck på din bil.

Lämna en kommentar